Koivijvers, mannenwerk
Mijn buurman heeft een Koivijver. Een hobby die vooral mannen lijken te hebben. Vlak achter zijn huis ligt een grote vijver in L-vorm. Als het voertijd is, kan ik de geluiden van de etende vissen horen. Hij heeft een automatisch voersysteem uitgedacht dat op vaste tijden opent. Vermoedelijk hebben de vissen inmiddels klok leren kijken. De liefde voor deze vis gaat ver. Voor je het weet is ook je garage in beslag genomen…..
Wereldwijd een hobby: Koi’s… Hier in Korea, foto van Hugo Smal
Koivijvers
Na de verhuizing naar Hoeven boog ik me over de waterkwaliteit van mijn vijvers, waarvan vooral de grootste achter in de tuin een bron van zorg was. Deze was allesbehalve helder. Ik was dan ook blij met mijn buurman die al sinds ’93 een Koivijver in zijn tuin heeft en veel kennis heeft vergaard over hoe je vijvers helder krijgt. De Koi is een prachtige vis maar brengt twee problemen met zich mee in een vijver: hij verwijdert vakkundig alle zuurstofplanten (benodigd voor een heldere vijver) door ze op te eten en scheidt (schijt!) veel afvalstoffen uit waardoor je waterkwaliteit snel onder druk staat. En wat heb je aan zo’n mooi gekleurde vis als je die niet kan zien door troebel water?
De reiger de baas
Mijn buurmans vijver is 40 m3. In een L-vorm vlak achter het huis is de vijver zeker zo’n 14 meter breed en zo’n 1.50 meter diep. Het plaatsen van het rubberfolie na het graven van het gat is al een immens karwei geweest. Leg dat maar even netjes op zijn plek. Hoog boven de vijver zijn dunne nylondraden gespannen om de reigers tegen te houden. Je moet er toch niet aan denken dat die even komen eten.
Mannenwerk
Koivissen zijn kostbaar. Alles gaat om de kleur en de tekening. “Ik had altijd al wat met vissen. Ik vind ze veel boeiender om naar te kijken dan planten in mijn tuin. Het leeft, het beweegt. Goudvissen en windes zijn saai van kleur. De Shubunkin is al een stuk boeiender. Maar de Koi dat is een verhaal apart.” aldus mijn buurman. Gaat het ook om de maat van de vis?, vraag ik. Hij denkt na: “Ja, misschien speelt dat ook wel een rol waarom de vis mannen zo boeit. Wij houden waarschijnlijk toch ook van groot.” Het is opmerkelijk dat deze hobby vooral door mannen wordt gedomineerd. 95% mannen schat ik…. Mijn buurman zegt: “misschien zelfs wel 99%, maar”, zegt hij: “het is een kostbare hobby, zeker als je op zoek gaat naar bijzondere kleuren en van dat geld kun je natuurlijk ook wat anders doen met je gezin. Vanwege de benodigde minimale maat neemt zo’n vijver al snel een halve achtertuin in beslag in een doorsnee Nederlandse tuin. Dat alles moet je vrouw wel willen. Hobby van de man, maar ondersteund door zijn vrouw. Als je vrouw het niet leuk vindt, dan wordt het niks.”
Een garage vol vissen
Dat klopt wel, mijn buurvrouw heeft er geen bezwaar tegen als de garage maandenlang kraamkamer wordt. Ze vindt het hartstikke leuk om te volgen hoe de visjes zich ontwikkelen.Als het namelijk voor de eerste keer lukt om een berg kuit te hebben, verhuist dit van de vijver naar een bak en kinderbadje in de garage. De vissen eten immers met een gerust hart het kroost gewoon op. Maandenlang worden ze er vertroeteld en verzorgd. De moeilijkheid is de juiste kleuren eruit te halen. Drie jonkies hebben de vijver van mijn buurman gehaald.
Ik hou ’t maar bij windes en shubunkins. Een zwemvijver maken van zo’n Koivijver, lijkt mij met de temperaturen van vandaag en gisteren een beter idee. Gelukkig heeft mijn lief andere hobbies. De ideale Koi vrouw ben ik niet.
Voor Koiliefhebbers is hét evenement de jaarlijkse Holland Koi show in de kasteeltuinen van Arcen. Dit jaar op 15, 16 en 17 augustus.
Naast alles op het gebied van Koivijvers kun je er dit jaar Bonsai boompjes bekijken maar ook aquaria. De Japanse Koi daar draait de hobby om. Daarom is er ook aandacht voor andere op Japan georiënteerde hobbies, zelfs ook een garnalenshow. Bonus van dit evenement is dat je een kaartje in één koopt: voor alles wat met de show te maken heeft én de kasteeltuinen van Arcen. In de kasteeltuinen ook vijvers waaronder een Koivijver. Handig, als pa de Koi’s bekijkt, kan mama zich buigen over de Bonsai’s of de tuinen. En de kinderen? Zij kunnen de Ridderroute volgen bijvoorbeeld of zich verbazen bij de valkenier die uitlegt hoe de valk werd gebruikt in het verleden voor de jacht. Met een beetje geluk mogen ze de vogel aaien.
Info over de Koishow? Holland Koi Show of op facebook