Toverbos Thijssepark Amstelveen
Slechts enkele stappen na het passeren van het ingangsbord hoor ik hakgeluiden. Dat kan alleen het werk van een specht zijn.. Ik ben in Amstelveen in het Dr. Jac. P. Thijssepark, ontworpen en aangelegd vanaf eind jaren dertig vorige eeuw, onderbroken door WOII en afgerond in de zestiger jaren. Het voelt als een sprookjesbos. Een kakofonie aan vogelgeluiden. Het lijkt wel of alle vogels een enkele reis naar dit park hebben genomen. Het doet me denken aan de jungle in Maleisië afgelopen zomer. Je hoort meer dan je aan dierenleven ziet. Af en toe fladdert er wat voorbij, maar ik hoor er vééél meer. Het is wat mistig maar dat werkt sfeerverhogend. Een gevoel van rust daalt over je neer ondanks het gekwetter. Enkele joggers passeren en er wordt geplant.
Omdat Ton ter Linden zei dat dit park de inspiratiebron was voor zijn manier van werken en dat je er eind maart moet zijn, besluit ik er een kijkje te gaan nemen. Ik ben min of meer in de buurt en de ingang is gemakkelijk gevonden. Narcissen, primula’s en bosanemonen zijn de blikvangers in maart. Een reiger zit als een oude man voor zich uit te staren, de enige vogel die nauwelijks beweegt op dat moment. De sneeuwklokjes zijn uitgebloeid. Het mos kleurt alles groen. Wat heeft zo’n hoeveelheid bomen toch een effect. Ik ben in mijn tuin aan het uitbreiden, maar ja, het duurt even voordat je echt een boom hebt. Ik vraag me af of Nederland er deels zo heeft uitgezien voor we massaal ingrepen; veen, vennetjes, water, bomen en onderbeplanting… en heel veel vogels… vast wel… En wat is er nou eigenlijk mis met primula’s in een natuurlijke vorm en beplanting passen ze geweldig… Bosanemonen heb ik al aangeplant onder mijn boom… dit smaakt naar meer…
2015 is een feestelijk jaar voor de Amstelveense heemparken waar het Thijssepark er één van is. Ze vieren 75 jaar heemplanten. Door het gebruik van de heemplanten in de parken heeft heel Amstelveen veel bijzondere inheemse planten, zo lees ik op de website. De geschiedenis van het Thijssepark is ook bijzonder, bedoeld om een mooie omgeving voor de nabijgelegen villa’s te creëeren. Vorm van werkverschaffing in de crisisjaren. Het park heeft veengrond en voor een deel is er huisvuil gebruikt om op te hogen! Ontwerpers: Chris Broerse en Koos Landwehr. De volgende keer meer tijd uit trekken om de drie parkenroute te lopen. De route vind je ook op de website en natuurlijk nog veel meer… Wie de foto’s daar bekijkt, ziet dat er altijd wel een goede reden is om het park te bezoeken. De eerste keer zal niet de laatste zijn.
Ligging: Amstelveen, ten zuiden van het Amsterdamse bos. Zie http://www.thijssepark.nl Het park slechts een paar weken later:
Terug naar home of lees ook over het Vondelpark