Boekrecensie: ‘Groen als gras, tips en trucs voor een perfecte gazon’
De temperatuur is eindelijk aan het stijgen, de lente kijkt om de hoek. Hoe dan ook boven de 12 graden groeit gras weer. Een nieuw seizoen is gestart. Tenminste, als je nog een grasveld in je tuin hebt. Als zelfs mijn tuinblad komt met een reportage over kunstgras (en de voordelen !?), maak ik me echt zorgen. Ik ben niet de enige, Robbert Lauret vraagt zich af waarom het Nederlandse gras, beroemd over de hele wereld en de ondergrond van menig topvoetballer, het in eigen land zo zwaar te verduren heeft.
Nederlanders, wat is er met jullie aan de hand?
Waarom zijn juist in ons land, waar een groene, sappige grasmat wil groeien, tegels en kunstgras in opmars? Voor hem de reden zijn liefde voor gras in boekvorm vast te leggen om te helpen het tij te keren. Zie je het gras bij de buren steeds groener worden en de buurman met lege blikjes kattenvoer en zijn sproeier over zijn gazon wandelen, dan kun je er zeker van zijn dat hij de tips & trucs van Robbert ter harte heeft genomen. Waarvan wellicht de belangrijkste is: begin met de bodem waarop je gras moet komen.
Terug naar je jeugd vol gras
Sluit je ogen schrijft Robbert en denk terug aan je jeugd. Als ik dat doe, zie ik ons spelen op het grasveldje in onze tuin: tentjes bouwen, kleedjes uitspreiden en springen in het opblaasbare spetterbadje. Op dat laatste kon ik me enorm verheugen, plakkend op een hete dag in de lagere schoolbanken. Na de ‘duik’ je handdoek uitspreiden op het gras, lezen met het gekriebel van koele grassprietjes tussen je tenen. Madeliefjes rijgen, deed ik ook graag. Onze achtertuin was slechts 6 × 12 meter! En daar stond ook nog een schuurtje in. Het was eigenlijk maar een klein grasveldje…maar toch groot genoeg.
Het is eigenlijk een vreselijke gedachte dat er een hele generatie kinderen lijkt op te groeien op stenen en kunstgras en als ze dan naar hun voetbalclub fietsen om te voetballen doen ze dat alweer op kunstgras. Ieder kind heeft recht op het gevoel van echt gras vindt Robbert terecht. Zou het Vondelpark ook zo populair voor een picknick zijn zonder gras? Is er ooit iemand tegen een boom gaan zitten als deze tussen de tegels staat? Robbert Lauret vraagt het zich terecht af.
Graslessen
Het is een heerlijk boek, vlot geschreven met humor, vol overpeinzingen, grasgeschiedenis, tips & trucs. Zonder foto’s en afbeeldingen moet Robbert het van zijn beeldende taal hebben en dat lukt hem prima. We kijken over zijn schouder mee naar de eerste graslessen van opa, zijn eerste mestkorrelworpen bij hoveniers. Hij heeft het liefst een hotelkamer met uitzicht op groen gras, het perfecte gras van een golfbaan. Hij legt je alles uit over vilt, mos en verticuteren.
Waarom je nooit geen kunstgras in je tuin moet leggen
Hij neemt ook de tijd om je de nadelen van kunstgras uit te leggen, zodat je er voortaan in de bouwmarkt met een grote boog omheen loopt. Ik citeer:
- Ook kunstgras moet onderhouden worden!
- Kunstgras is een product uit de petrochemische hoek, om de broeikasgassen die bij de productie van kunstgras zijn vrijgekomen te compenseren moet je minstens een even groot normaal grasveld aanleggen.Een natuurlijk gazon is in staat om zuurstof te produceren en koolstofdioxide op te slaan.
- Kunstgras is duur door de hoge aanlegkosten. De onderhoudskosten voor natuurlijke gazons en kunstgazons zijn vaak vergelijkbaar.
- Een natuurlijk grasveld heeft een zelfreinigende werking. Op een grasveld krioelt het weliswaar van de bacteriën, maar het zijn goede bacteriën die wel raad weten met zweet, speeksel, braaksel, bloed en urine, om nog maar te zwijgen van vogelpoep. Op een kunstgrasveld blijft het allemaal braaf liggen. Fabrikanten promoten juist de steriele, eigenschappen van een kunstgrasveld, maar hopelijk ziet u dat bacteriën juist heel hard nodig zijn op een grasmat, alleen al voor het opruimen van onze eigen rommel.
- Een van de grootste nadelen van een kunstgrasveld is de temperatuur. Een kunstgazon wordt heet, veel heter dan een echt grasveld. Een studie in de VS heeft aangetoond dat de gemiddelde temperatuur in de zomer overdag gemiddeld 47 °C bedraagt. Boven het echte veld werd een gemiddelde temperatuur van 26° gemeten. Met een maximum van 32°. Voor kunstgras is dat 69°. Tot zover Robbert.
Dat betekent ook dat kunstgras letterlijk bijdraagt aan de temperatuurstijging op aarde!
Zie jij je kinderen al lekker spelen op kunstgras midden in de zomer? Gewoon gras is dan vaak koeler dan de buitenlucht, zeker onder een boom!
Geen bestrijdingsmiddelen
Een ander interessant hoofdstuk in zijn boek gaat over het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Robbert is er geen voorstander van, maar vindt dat hij het toch moet bespreken, voor hen die het ondanks alles blijven gebruiken als waarschuwing. Hij constateert dat juist particulieren, veel meer dan professionals, fouten maken met het gebruik van vreselijke bestrijdingsmiddelen als Round-up, er worden veel te hoge doses gebruikt. Meer dan nodig, op verkeerde momenten. Dat maakt het nog schadelijker dan het al is. Ook blijkt een aantal gewassen -doorgaans onkruiden genaamd- immuun geworden te zijn voor het werkzame bestanddeel glysofaat. De stof die juist zo schadelijk is voor mens en dier. De gebruiker krijgt zo het idee dat hij de doses moet verhogen omdat het middel verzwakt zou zijn. Een onterechte conclusie en een hele schadelijke!
Jij en je gazon
Het boek eindigt met een soort van stappenplan. En een paar fijne conclusies: een gazon is geweldig, maar het mooist is een gazon, wanneer ze is ingebed in een tuin waar de natuur ook wat meer ruimte kan krijgen. Tuinieren gaat over geven en nemen tussen natuur en cultuur. Tuinieren is telkens nieuw. Een continu proces van nieuwe ontdekkingen. Een tuin vertelt een verhaal en aan dat verhaal worden telkens nieuwe hoofdstukken toegevoegd. En dan volgt een pleidooi voor het samengaan van cultuur en natuur in een tuin. En alhoewel Robert gaat voor perfectie, een groen biljartlaken als gazon, constateert hij dat er tuinen zijn waar een madeliefje helemaal niet storend is, of waar die paardenbloemen juist dat beetje romantiek toevoegen aan de tuin. Het is dus belangrijk dat je weet welk gazon en welke tuin bij je passen. En met deze wijze woorden sluit ik af. Van harte aanbevolen dit boek!
Groen als gras Tips en trucs voor een perfect gazon is uitgegeven door Boekscout.nl en kost 19,99 euro.
Lees ook over mijn grasveldje en de aanleg ervan of ga direct terug naar home