Baron z’n Hof Geldrop: bijzondere Kasteeltuin voor iedereen toegankelijk
“Ik ben nog niet wezen kijken”, schrijft John Schoolmeesters op Facebook. Waar? Dat kan alleen maar de Hof zijn. Hij woont op het terrein van kasteel Geldrop samen met zijn vrouw Cill, zoon en de kat Tommie. John en Cill beheren samen Baron z’n Hof, de voormalige moestuin van het kasteel, nu een schitterende bloementuin. (Voor iedereen vrij te bezoeken tot 17:00 uur in de middag.) Ik ben behoorlijk verliefd geworden op deze tuin toen ik hem voor het eerst zag. Op het moment dat eenjarige Zinnia’s zinderden in de warme zomerzon en de tuin deden stralen.
Bij het bericht op Facebook plaatste John deze prachtige, unieke foto van de achterkant van zijn huis waar het water de overhand heeft genomen na de heftige, intense regenbuien van de vorige week, die vooral het oosten en zuiden van het land troffen. In West-Brabant bleef ons dit bespaard. Mijn tuin had de regen hard nodig en de schade na een paar fikse buien viel reuze mee. Bij John duidelijk niet. Ik kan mij voorstellen dat hij met angst en beven zich af vroeg hoe het er in zijn borders voor staat. Staan de gezaaide eenjarigen nog veilig op de planken in de oude, gerestaureerde kas? Of waren ze net uitgeplant en drijven al die tere wortels nu in het water?
Schitterende zomerfoto met stralende zinnia’s gemaakt door John schoolmeesters
Noeste arbeid, snel verwoest
Het overkomt iedereen die tuiniert wel eens: maanden van noeste arbeid in enkele uren of dagen verwoest. Een zomerstorm, een late hagelbui of nachtvorst. Je zorgvuldig geplande combinaties zakken als puddingen ineen. Het is het lot van iedereen die probeert te schilderen met planten, zoals ook John dat doet. Hij is verantwoordelijk voor de samenstelling van de borders. Het blijft levend materiaal. Maar juist dat is ook de intense schoonheid van deze kunstvorm en de uitdaging. Naarmate de jaren gaan tellen zijn deze ’rampen’ ook moeilijker te verwerken. Want is er nog een nieuw seizoen? Vol verwachting keek je immers uit naar het bloeien van je met zorg gekozen planten liefdevol geplant. Gisteren vond ik een afgeknabbelde Cosmea. Prachtig opgekomen in een zaaibakje en vervolgens met veel moeite uitgeplant met mijn pijnlijke armen. Wie is hier voorbij gekomen? Duidelijk geen slak, wat dan? En Waarom!!!
Tuinieren is vallen en opstaan
De tuin Baron Z’n Hof in zijn huidige vorm is geleidelijk ontstaan. Van een rozentuin naar een zeer natuurlijke beplanting waar vaste planten, heesters, grassen en eenjarigen prachtig worden gecombineerd. De rozentuin bleek niet houdbaar vanwege teveel problemen met de grond en het niet willen gebruiken van bestrijdingsmiddelen. De tuin zoals hij er nu ligt, heeft alles mee: omringd door monumentale oude bomen, muren waar leifruit langs groeit, schitterende combinaties van vaste planten, rozen, grassen, sierheesters, een lommerrijk grasveldje met appelbomen, beschutting, eenjarigen, én hele aardige beheerders. Ondanks formele lijnen en vormen oogt het zeer natuurlijk. Tussen de vakken liggen graspaden. Dat maakt het geheel groen. Behalve vogels, vlinders en insecten hebben ze ook konijnen en muizen te gast. “Soms hangt zo’n veldmuisje in een stengel, kijkt je aan en zakt tien centimeter, maar dat is alles”, zegt Cill. De Hofkat Tommie waant zich vast ook in een aards muizenparadijs.
De trouwzaal is zojuist verlaten, een nieuw echtpaar beloofde elkaar eeuwige trouw in deze ‘boomkathedraal’. De imponerende bomen zijn Platanus oriëntalis en Platanus occidental.
Ontmoetingsplaats
John en Cill zijn bijna nooit alleen in de tuin. Ze wonen in de voormalige rentmeesterwoning en kijken vanuit het huis op hun werk en de Engelse landschapstuin rondom het kasteel. Een privétuin hebben ze niet. Werk en privé lopen dan ook door elkaar heen. De tuin is werk maar ook hobby. “Ach, ik hoef niet te reizen naar mijn werk”, zegt John. Op een mooie dag slenteren bezoekers door de tuin, nemen plaats onder de appelbomen in het gras. Twee rieten stoeltjes meanderen door de tuin, afhankelijk van het gemoed van de bezoeker. Er wordt getrouwd en gerouwd. Gekust, geknuffeld, gelachen, getreurd en gedroomd in de Hof. Vrijwilligers helpen met wieden. Dat gaat meestal goed. Soms worden net gezaaide of opgekomen eenjarigen weg gewied. De groente- en fruitoogst uit de tuin wordt onder vrijwilligers verdeeld. Cill vertelt: “soms ben ik thuis bezig, even geen tuin, maar als de bel gaat, doe ik toch open. Vaak een vrijwilliger die even komt vragen of hij een courgette mag meenemen.”
Je kunt de tuin bezoeken zo vaak en wanneer je wil. Cill onderhoudt het contact met de vrijwilligers en de vaste bezoekers in de tuin. “Ouderen die alleen op een bankje plaats nemen, vinden het gezellig een praatje te maken. Daar neem ik dan de tijd voor. Als de wintermaanden voorbij zijn, ben ik blij als ze er weer zijn. Soms vind ik het in de winter toch wel eens fijn de tuin voor mij alleen te hebben. Ik en het roodborstje.” Dat ze hierdoor wat vaker een begrafenis bijwonen, hoort er ook bij. De rozen waar ze mee begonnen zijn, zijn niet helemaal verdwenen. Sterke soorten zoals de eenmaal bloeiende oude heesterrozen en Bonica bijvoorbeeld staan er nog steeds, ook kleinbloemige en langbloeiende clematissoorten zoals Princess Diana zijn er te vinden. Druiven en tomaten groeien in de oude monumentale kassen. De inwoners van Geldrop mogen zich rijk rekenen met zo’n bijzonder bezit open voor iedereen.
De tuin kan dagelijks gratis bezocht worden tussen 9.00 en 17.00 uur, in het weekend vanaf 10.00 uur. Voor een groepsrondleiding en uitleg kan een afspraak gemaakt worden met John Schoolmeesters. Een bezoek aan de tuin is te combineren met het vlakbij gehouden evenement Bloem en Tuin in Nuenen (29 juli tot en met 7 augustus 2016). In Nuenen zijn De Walburg tuinen, de groene erfenis van Hetty Cox meer dan de moeite waard. Regelmatig leuke activiteiten, maar natuurlijk ook gewoon genieten. Bij het kasteel vind je behalve de ommuurde hof is een Engelse landschapstuin met eeuwenoude bomen en een kinderboerderij met daarnaast een IVN zintuigentuin. Meer informatie op www.kasteelgeldrop.nl en www.schoolmeesters.com
Zinnia zaaitips van John:
“Vanwege de kans op uitval had ik maar liefst 500 zinnia’s gezaaid, maar liefst 99% kwam op! Grote kans op succes dus. Wij zaaien ze voor in plastic bakjes met deksel (van de Chinees bijvoorbeeld), gaatjes erin prikken. Te warm, even deksel er af. Bij ons staan ze in de kas, maar het kan ook op de vensterbank in huis. Af en toe sproeien/benevelen met een plantenspuit. Niet te vroeg voor zaaien, want ze kunnen niet eerder dan half mei naar buiten. Direct buiten kan ook. Verspenen doen we met een potlood, niet te scherp, maar wel een puntje. Ze gaan bij ons in potjes omdat het gemakkelijker werkt met het uitzetten in de tuin. Andere eenjarigen die we zaaien zijn: cosmea, ageratum, ammi majus (groot akkerscherm), leeuwenbek en mini lobata, een leuk rood/oranje/roze Mexicaans klimmertje.”John kiest voor de zinnia chrysant bloemig. De vorm van de bloemen staat hem aan. Deze zijn wat fladderig. In juni kan er rechtstreeks gezaaid worden.