Zwemmen in je achtertuin, dat zou wat zijn…
29 graden tikte de thermometer gisteren aan. Terwijl de kikkers in de vijver plonzen, verlang ook ik naar een frisse duik. Het is zo’n dag waarop je denkt, was mijn vijver maar wat dieper. De afgelopen jaren vroegen mijn mannen zich dan ook regelmatig af wat het nut van een vijver achterin de tuin is als je daar ook een zwembad zou kunnen hebben. Voor de meeste tuinliefhebbers is zo’n onnatuurlijk gekleurd obstakel echter ‘not done’.
Weggemoffeld zwembad
Zo bezocht ik een paar jaar geleden een Belgische tuin die zo lang en groot is dat er zeker wel drie zwembaden in passen met nog steeds genoeg plek voor planten. Vrouw en kinderen smeekten dan ook om een zwembad, van tuinieren hielden ze niet en een zwemvijver wilden ze niet: geen planten of visjes rond de benen. Uiteindelijk is pa, de tuinman in de familie, met frisse tegenzin overstag gegaan, het zwembad is weggemoffeld aan de zijkant in de tuin aangelegd omgeven door hagen om ’t zo onzichtbaar mogelijk te maken en de fraaie tuin niet te ontsieren. Het leek zelfs dat hij het ons tuinmensen met schaamte liet zien. Zo van, ik weet dat het niet fraai is, maar….
Ik ben het wel met ‘m eens. Zo’n bad ziet er nooit uit of dat het er hoort. En dan alle apparatuur die erbij komt en het onderhoud. Meestal ligt er ook nog een groot deel van het jaar een lelijk doek overheen. Al na twee weekjes vakantie in een familiehuis met zwembad is ons duidelijk dat de nodige uurtjes in onderhoud gaan zitten.
De oplossing: zwemvijver met helofytenfilter
Gezuiverd door planten
Een vijver waarin je ook kan zwemmen, ja dat lijkt me wél wat. De mooiste zwemvijver, die ik onlangs zag, was die in Almere bij mijn tante die woont in project Ithaka. Dit project gaat ergens in november op televisie komen, vanwege een nominatie in een architectuurwedstrijd. Een volwaardig natuurlijk zwembad omgeven door een vijver. Maar zo groot past natuurlijk nooit in een normale tuin. Maar het uitgangspunt blijft ook op kleinere schaal wel hetzelfde. Een zwemgedeelte en een plantengedeelte (ook wel hylofytenfilter genaamd). De planten zuiveren het water zoals in een gewone vijver. Nemen voedingsstoffen op. Als je beide van elkaar scheidt zoals in Ithaka kun je zwemmen zonder planten tussen je tenen en dat willen veel mensen graag. Ik vind het niet noodzakelijk, zolang het water maar helder is, zwem ik graag in natuurlijke plassen. Alleen dat laatste, helder, is het water in Nederland heel vaak helaas niet. Toch mooi als je dat in je eigen achtertuin wel kan hebben.
Zacht water
Zwemvijverwater voelt ‘zacht’ aan. Dat zegt mijn tante, maar ook andere zwemvijverbezitters en ik heb het zelf ook ervaren. Logisch natuurlijk. Er zitten geen chemische stoffen in en ook minder kalk dan in kraanwater. Immers, er komt regelmatig zacht regenwater bij. Er zijn nog meer voordelen. De aanlegkosten zijn meestal lager, het onderhoud is simpeler en dus op termijn zeker goedkoper dan een gewoon zwembad. Tenminste als de vijver goed is aangelegd.
Zwemvijver Albert Tielens
In Hoeven waren deze week de tuinen van Tielens geopend. Dat is voor mij een thuiswedstrijd, dus gemakkelijk om even langs te gaan. Hoewel ‘even’ betrekkelijk is. Door de uitgestrektheid van het terrein ben je meer dan ‘even’ zoet als je alles wil bekijken, wat ook dit jaar weer de moeite waard was. Albert Tielens houdt van zwemmen en heeft daarom een vijftig meter lange zwemvijver aangelegd. Dat is nog eens baantjes trekken in je achtertuin. Alleen zijn kleinkinderen duiken liever in een ‘gewoon’ zwembad. Dat weigert hij aan te leggen, ook als klanten erom vragen, vertelde hij me.
Albert houdt van rechte lijnen en er kwam dus een strakke zwemvijver met helofytenfilter. Tevens wordt het water via een ingenieus systeem langs UV lampen geleid (deze doden algen) en zijn er ook skimmers ingebouwd om de oppervlakte van het water schoon te houden. Als je vuil al drijvend vangt, blijft natuurlijk ook de bodem veel schoner. De UV lampen (vier) zijn inmiddels op een na uitgezet, de vijver doet het hartstikke goed. Het was een mooie dag, dus kon ik de vijver gelijk in gebruik zien: na school even lekker zwemmen bij opa. Dat is toch geweldig. Albert legde mij uit dat hij in zijn eigen tuin dingen uitprobeert, zoals uitzoeken hoe je een zwemvijver optimaal aanlegt zodat hij dat bij klanten kan toepassen.
Zonne energie
Duurzaam vindt hij ook belangrijk. Met behulp van de zon het water geleid door buizen gelegen op een dakje opwarmen en dit water terug de vijver in. Dit uitdenken en aanleggen, daar is hij nu mee bezig voor een klant. Overigens warmt het water van een zwemvijver vanzelf al sneller op dan van een gewoon zwembad. Zeker als er donker folie is gebruikt. Als er matig bijverwarmd wordt, gebeurt dat meestal met behulp van zonnepanelen. Zwemvijver bezitters willen graag alles duurzaam en natuurlijk doen. De grote zwemvijver van Albert is momenteel de visplek van een aalscholver. “Hij vliegt gewoon van Willemstad (Bij het Hollandsch Diep) naar Hoeven, vreet zich vol vis, en vliegt weer terug. Maar bij het opstijgen verliest hij het nodige aan poep, omdat ze zo moeilijk omhoog komen. Die viezigheid heeft een negatieve invloed op de helderheid van het water.” Vreemde vogel die aalscholver, zijn verenpak is anders samengesteld dan van andere watervogels. Hij kan daardoor dieper duiken, maar wordt wel nat en topzwaar. Na een vismaal heeft hij meer gewicht door het water in zijn pak en daarom komt hij zo moeilijk omhoog vanuit het water.
Die visjes komen er vanzelf in. Dat kan natuurlijk ook met je zwemvijver gebeuren. Een kikker weet het water te vinden. Maar dat is juist de charme. Wie op een natuurlijke manier zijn zwemvijver wil ontdoen van muggelarven, kleine vliegjes e.d. moet er een paar goudwindes in laten zwemmen. Dan is het gelijk helemaal alsof je in een Kroatisch meer zwemt: glashelder met vissen die gelijk voor je wijken. Op deze manier worden ook Koivijvers aangelegd. Deze vissen eten zuurstofplanten op en met een helofytenfilter kun je de vijver helder houden.
Op de fiets op weg naar huis droom ik nog even verder…. Misschien komt het er toch nog van: een diepere vijver achterin de tuin waar ook in gezwommen kan worden.
Een zwemvijver is gemiddeld 1.50 meter diep. Aanbevolen minimale grootte van het zwemgedeelte is 7 x3. Dat kan diagonaal gelegd worden. Een tuin hoeft dus niet extreem groot te zijn. Een zwemvijver is gemakkelijker in een ontwerp te integreren dan een zwembad, ook in een kleinere tuin. De vorm kan heel strak, maar ook heel natuurlijk zijn. Dat laatste zou mijn voorkeur hebben. Bij de aanleg komen wel de nodige kennis, materiaal en machines kijken. Je kunt zelf aan de slag gaan maar dan ben je heel wat uren aan het klussen. Ook is een goede aanleg belangrijk om problemen met het water te voorkomen. Het inschakelen van een gespecialiseerde hovenier is dan ook aan te raden. Om de juiste te vinden kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de website hovenier-weetjes.nl een vergelijkingssite waar je meerdere offertes kunt aanvragen. Er zijn 270 hoveniers bij aan gesloten.
Hovenier-weetjes.nl is de sponsor van dit blogbericht. (De inhoud is geheel onafhankelijk tot stand gekomen)
Hallo!! Wat een gafe foto’s. Helaas heb ik een kleine tuin dus kan deze vijfers niet in mijn tuin realiseren. Gelukkig heb ik wel genoeg ruimte voor een opblaas zwembadje. Kijk nu al uit naar de zomer!
Hoi Janneke, ik weet niet hoe groot of klein je tuin precies is, maar er zijn al ontwerpen voor 7 bij 12 meter tuinen! En wie weet wat de toekomst brengt, die in Almere is een gezamenlijke…