Kaardebol en de zomerstorm, diervriendelijk tuinieren
Een aantal jaren geleden kocht ik een kaardebol, plantte mijn aanwinst achter in de tuin en genoot die zomer van deze prachtige tweejarige plant. De plant dankt zijn naam aan het feit dat de bollen gedroogd gebruikt konden worden voor het karen van wol. Normaal gesproken zaait de plant zich uit en heb je het volgende jaar nakomelingen op andere plekken in de tuin.
Wegloper…
Alleen had ik pech, niets te zien van nieuwe planten het jaar daarop. Over het hek in het greppeltje tussen mijn tuin en het aangrenzende akkerland, vond ik wel minstens vijf kaardebolplanten terug. Hij ging er dus vandoor!
Nieuwe oogst kaardebollen
Er zat niks anders op dan over het hek te klimmen om de uitgebloeide plant met zaad te oogsten. Ik legde de afgesneden takken achter in mijn tuin tussen de beplanting om de natuur zijn werk te laten doen. En dat lukte. Het jaar daarop had ik weer twee nieuwe planten in de tuin. In het najaar vond ik diverse nakomelingen terug in mijn grindterrasje.
Verplaatst
Een drietal van deze planten peuterde ik voorzichtig los en gaf ze een andere, ‘betere’ plek in goede aarde. Dat vond ik tenminste. Eén plant liet ik staan op de zelfgekozen plek in het grind. Deze zomer groeiden drie prachtige kaardebolplanten voorspoedig op. Eén in het grind, een op de door mij gekozen plek en één elders in de tuin waar zich blijkbaar ook een zaailing had gevestigd.
Rondcirkelen op de kaardebol in bloei diverse hommels en een???
Bijzondere bloeiwijze
Druk bezocht door hommels en bijen die rondjes cirkelen met de ringvormige bloeiwijze mee. In volle bloei staande, kwam de beruchte zomerstorm die in het hele land schade bracht aan bomen en planten. Omdat onze tuin op het zuidwesten ligt in open landschap, is de beplanting gekozen op stormvastheid. De schade viel dan ook reuze mee. Alleen één kaardebol van de drie – bijna twee meter – hoge planten vol in bloei lag plat. Welke? De enige die om ging en de storm niet doorstond was de door mij verplaatste zaailing. Wat wil de kaardebol daarmee zeggen? Dat ik mij vooral niet moet bemoeien met zijn keuzes? Want juist degene die in de minste aarde was beland, in mijn grindterras stond fier rechtop. Geen centje pijn van de storm.
Een nog jonge plant
De twee nieuwe zaailingen in datzelfde grind die ik eigenlijk wilde verplaatsen, laat ik nu maar staan.
De kaardebol is bijna onmisbaar in een diervriendelijke tuin. De bloei wordt druk bezocht door vooral hommels. Daarnaast worden de zaden gegeten door het puttertje, een kleurig vogeltje dat zich steeds vaker in tuinen waagt. Tot slot vind je in de oksels van het stengelstelsel een waterreservoir waar insecten dankbaar gebruik van maken als drinkplaats. Ook op warme dagen vinden ze daar nog vaak iets van water. Een zeer veelzijdige plant dus.
Decoratief in je tuin en verbazingwekkend qua bloeiwijze. De distelvormige bloemen kleuren eerst in het midden lila om vervolgens in twee ringen naar boven en beneden te verbloeien. Wie de tijd neemt de aanwezige hommels te observeren, zal zien dat deze rondjes wandelen rondom de bol met de ringen mee op zoek naar stuifmeel en nectar. Ik zag zelfs eens een dikke, grote aardhommel zijn soortgenoot passeren door er rustig overheen te klimmen toen deze even stil hield.
Tijdens de zomerstorm koos een hommel een kaardebol om te schuilen, ik vond ‘m doorweekt, hangend onder een bol.
Wat wil je nog meer van een plant in je dierndelijke tuin? Bemoei je alleen niet teveel met de standplaats, dat is mij nu wel duidelijk.
Schuilen voor de zomerstorm, met een nat pak wat moet drogen voor de hommel weer kan vliegen.
Meer lezen over diervriendelijk tuinieren? Ga naar diverse artikelen over dit onderwerp. Waarom het zo belangrijk is, andere belangrijke tuinplanten, etc.
Direct terug naar home of volg groenjournalistiek op facebook
Pracht van een plant, groeit bij mij ook op een “slechte” plek, in een berg oude bakstenen, nog een fotogenieke plant ook, mooie foto’s bij je blog.
Die bloemenrandjes op de kaardenbol vind ik ook zo leuk.
En zo’n plant kiest zelf de beste plek: hier langs een drukbetreden trap.
Maar hij is te mooi om te verwijderen.
Hartelijke groet, Zem.