Huys de Dohm, tuinen van Ineke Greve, niet meer te bekijken
Te Heerlen in het geliefde dorp Welten is gelegen het exclusieve monumentale kasteeltje ‘Huys de Dohm’ , bouwjaar 1647, met o.a. separate rijtuigenschuur/garage en onder architectuur aangelegde tuin en tuinweide. Het object is via snelle invalswegen, via Maastricht/ Aken, uitstekend bereikbaar.
Dit zijn de eerste regels van een advertentie op de bekendste makelaarssite van Nederland. En in dit geval zou ik heel erg graag willen dat we wat Engelser waren. Daar hebben ze het heel goed geregeld voor dit soort objecten: National Trust. Zo’n veertig jaar geleden, fietste ik onder Londen door het mooie Engelse landschap met mijn vader, moeder en broer. Het fietsen was nou niet bepaald gemakkelijk want de Engelsen leggen de wegen recht tegen een berg aan. Van lussen naar boven om het stijgingspercentage een beetje te overleven, hadden ze daar toen nog nooit gehoord. Onze fietsen waren zwaar bepakt… En het was warm… niet te geloven. Veertien dagen strakblauwe luchten en 25 tot 30 graden. De beste zomer in 25 jaar vertelde een boer ons.
Engeland’s first lady of gardening: Vita Sackville-West
Dat kwam goed uit, want we moesten in de tuinen van pubs een sandwich eten, omdat mijn broer en ik te jong waren om tot een pub toegelaten te worden, al dronken we melk. In die prachtige zomer bezochten we de beroemde tuinen van Sissinghurst en nog zo’n landgoed met middeleeuws hertenpark: Knole; het familiehuis van Vita Sackville-West. Zij is de grand lady van Sissinghurst, schrijfster en tuinontwerpster. Beide landgoederen zijn in beheer van de National Trust. Als 10-jarige liep ik daar onbevangen rond, bloemetjes te kijken, niet wetend dat dit het mekka is voor iedere tuinliefhebber. Vita Sackville-West inspireerde veel tuinontwerpers waaronder Ineke Greve, die net als Vita onder andere ook een witte tuin aanlegde in het uiterste zuiden van Limburg. Ineke kwam door haar Engelse buitenhuis veel in Engeland.
Neerlands grand lady Ineke Greve
En nu staat Huys de Dohm te koop. Het levenswerk van één van Neerlands grand lady’s: Ineke Greve, die in dertig jaar tijd op de bijna 6000 m2, 16 tuinen creëerde die toch een geheel vormen. Het levenswerk van een binnenhuisarchitecte die buiten aan de slag ging. Zoals ze zelf in haar boek omschrijft, zag ze de tuinen in haar hoofd: “ze zijn een vorm van expressie, parels ooit door anderen eeuwen geleden bedacht door mij aan elkaar geregen in combinatie met halfedelstenen maar ook met diamantjes die we zelf slepen totdat de schittering te zien was.”
Net op tijd bezocht ik vijf jaar geleden de tuin in het weekend van 14 juni 2009. De allerlaatste dagen dat de tuin open was. Veel bezoekers waren daar speciaal voor gekomen. Ik keek mijn ogen uit naar, volgens sommige bezoekers, stukken tuin die nog veel mooier waren geweest. Ineke was toen al 75 en begonnen de tuinen te versimpelen. Maar het was nog steeds fantastisch mooi. En dat doet eigenlijk ontzettend pijn. Hele bijzondere tuinen in Nederland, waar in dit geval ook nog een prachtig kasteeltje bij hoort van bijna 400 jaar oud met een bijzonder interieur, zouden niet te koop moeten staan, maar behouden blijven voor komende generaties.
Het blijkt oh zo moeilijk dit soort ‘kunst’ te bewaren. Dan hebben schilderijen het een stuk gemakkelijker. De Engelsen hebben daarvoor dus de National Trust. Maar liefst 164 tuinen beheren ze. Zo lang we dat in Nederland niet hebben, is het te hopen dat er een nieuwe eigenaar komt, die Huys de Dohm naar waarde weet te schatten en de erfenis van lady Greve bewaakt, bewaard en in haar geest beheerd en natuurlijk het liefst ook weer openstelt voor publiek, al was het maar een paar weekenden per jaar. O ja, ook nog in het bezit van genoeg geld om tuinmannen en vrouwen aan te nemen om op de wijze van Ineke Greve de tuinen te onderhouden. Ineke deed het niet alleen: “Een hecht team, in liefde voor de tuin met elkaar verbonden.”
Open tuinen, grijp je kans
Dus, ga de komende weken op pad, naar tuinen die je gezien moet hebben nu het nog kan. Honderden mooie tuinen openen hun deuren, hekjes en poorten. We zijn welkom om te zien wat met veel liefde tot stand is gekomen. Het is geen kwestie van mooi of lelijk, maar van waarderen wat je mag zien. Voor je het weet, is het voorbij.
Verder lezen? Er is een boek, waarschijnlijk alleen nog tweedehands te koop. Fotografie: Gert Tabak en Guus Reinartz. Ineke Greve vertelt over de totstandkoming van de tuinen. Een informatief interview over de tuinen met Ineke Greve vind je op Tuinenstruinen
Volg me op facebook. Meer foto’s van ons bezoek aan deze tuinen vind je daar.
Dank je voor de link naar http://www.tuinenstruinen.com
http://www.tuinenstichting.nl