Chelsea flowershow, Dutch Chocolate by Carien van Boxtel en haar dreamteam
Al maanden is het spannend in de kring van een nieuwe generatie Nederlandse tuinontwerpers. Er is na Piet Oudolf weer een Nederlandse deelname aan Chelsea, weliswaar niet in de vorm van een grootse showtuin maar het enthousiasme en de verwachtingen zijn er niet minder om. Carien van Boxtel (49) stapte vorig jaar de stand van Schellevis (leverancier van oer Hollandse betonproducten waaronder tegels) in Londen binnen en vroeg zich af waarom deze tuintegels niet werden gepresenteerd in een tuinsetting in plaats van als levenloze producten op een schap. Schellevis pakte de handschoen op en gaf Carien de opdracht er een echte tuin van te maken.
Vanaf vandaag is het resultaat op de meest prestigeuze tuinshow ter wereld, althans dat vinden de Britten in ieder geval zelf, voor iedereen te bewonderen.
Ik ontmoet Carien in Dublin, nadat we al via facebook met elkaar in contact zijn gekomen. Haar Chelsea avontuur neemt dan al duidelijke vormen aan. Wie is zij? Een ontwerptalent? Een bloembollenjunkie? Een laatbloeier en liefhebber? Vrouw van de Bommelerwaard 2014, iniatiefnemer van de Toren Tuin in haar woonplaats Zaltbommel… moeder…? Carien is het allemaal. Als ze in de crisisjarentachtig een studiekeuze moet maken, wil ze naar de kunstacademie. Rationele afwegingen leiden tot een heel andere keuze: een studie rechten. Ze hangt vele jaren later haar toga aan de wilgen en pakt haar stekjes en plantjes op haar bureau in. Na de aanleg van haar eigen tuin in Zaltbommel is ze echt gegrepen door het tuinvirus. Het roer gaat helemaal om. Ze mag zich inmiddels tuin- en landschapsarchitect noemen na de afronding van haar studie. Ze ontwerpt op alle niveau’s: van daktuin tot gewone tuin, schoolplein, een museumtuin, oevers, etc. Als er maar een plant wil groeien. Het liefst tovert ze er ook een bloembollenveld bij. De Toren Tuin, een gemeenschappelijk tuin kleurde dit jaar vroeg in het voorjaar door het aangelegde bollenlint.
“Iedere tuin is tijdelijk”, antwoordt ze op mijn vraag of ze het geen bezwaar vindt dat ‘haar’ Toren Tuin tijdelijk zal zijn. Net als veel van de huidige gezamenlijke tuinen op tijdelijk ongebruikte grond wordt de grond bebouwd als het economisch tij keert. “Voor mij is die moestuin net zo leuk en belangrijk als de (nog veel tijdelijkere) Chelseatuin”, die samengesteld is uit beplanting die kunstmatig met veel zorg tegelijkertijd in bloei wordt gebracht. Dat het voor een groot deel show is in Engeland, vindt Carien geen bezwaar. “Ik doe het allemaal.”
Chelsea draait uiteindelijk om de beplanting. Naast ontwerpkwaliteiten en gevoel voor vernieuwing en oog voor detail is de basis ‘horticultural’ (planten). Dat wordt nog eens uitgelegd in de laatste uitzending van de Chelseagardenchallenge. Een wedstrijd die een kans biedt aan onbekende ontwerpers een Chelseatuin aan te leggen. Carien heeft dat goed begrepen. Uitgangspunt zijn twee nieuwe tegelkleuren ‘cream’ en ‘bronze’, geïnitieerd door Carien en voor het eerst gepresenteerd tijdens Chelsea. Op deze kleuren is de beplanting afgestemd. Dutch Chocolate heet de tuin, zonder dat er een cacaoboon voor geplant is. De kleur van melkchocola siert de wanden, de beplanting is geselecteerd op hun chocoladetinten, sommige dragen zelfs de naam chocola bij zich of geuren ernaar. Als accentkleur is oranje toegevoegd, onze nationale trots.
Carien zocht en vond samenwerking met Nederlandse topkwekers die zich hebben ingezet om van de Nederlandse inzending een succes te maken. Kwekers met vakkennis ieder op hun eigen terrein: bomen, vaste planten, bollen en eenjarigen. Zonder water geen Hollandse tuin, dus ook een waterelement vond zijn plek in het ontwerp met zover ik weet ‘gesmolten’ chocoladebruin water. Het gereedschap waarmee geplant wordt is afkomstig van Sneeboer, ook weer zo’n Nederlands kwaliteitsbedrijf. De beplantingsschepjes werden voorzien van namen van de betrokkenen, het dreamteam van Carien.
Ze verzamelde behalve kwekerskwaliteit namelijk ook ontwerptalent om zich heen. Girlpower, zou je bijna zeggen: Roos Vonk en Carrie Preston staan haar bij in Londen, vrouwen met spierballen….
Marcel Silkens houdt zich staande tussen de dames, bijgestaan door de hulp uit Engeland en Arjan Boekel. Dit kenmerkt wellicht Carien ook. Wie er inslaagt om een gezamenlijke tuin van de grond te krijgen in samenwerking met gemeente, vrijwilligers, etc. die verbindt, werkt samen en zet mensen in hun kracht. En dat is misschien wel het grootste geheim van Dutch Chocolate… naast de enorme gedrevenheid en ambitie van Carien, die met volle vaart haar nieuwe loopbaan vorm geeft. En wat zou het mooi zijn als dit het begin zou zijn van een internationale carrière van een nieuwe lichting hardwerkende Nederlandse ontwerpers.
Helaas is er tot op heden buiten de tuin- en vakbladen weinig belangstelling voor het ontwerp in de Nederlandse media. De NRC komt notabene in de zaterdagbijlage van afgelopen weekend met het thema bloemen, maar de Nederlandse inbreng in Chelsea en de start van één van de grootste bloemen- en plantenevenementen ter wereld krijgt geen plek. Het is net of je over tennisballen praat aan de vooravond van Wimbledon zonder daar een woord aan te wijden.
Terwijl de BBC veel zendtijd inruimt alleen al voor de voorpret, moeten wij het met nagenoeg niks doen op de Nederlandse TV en dat terwijl we als bloemenexporteur nummer 1 in de wereld bekend staan. Tot mijn verbazing heeft de Engelse krant The Telegraph niet alleen uitgebreide tuininformatie online, maar ook een eigen inzending. En die is verrassend genoeg gebaseerd op het Engelse landschap uit de jeugd van de ontwerper Marcus Barnett én het werk van de Nederlandse schilder Piet Mondriaan. Duidelijk herkenbaar in de tuin. Zo is er ook nog een ander Nederlands tintje te vinden in Engeland.
Het gaat nu echt beginnen, wij achterblijvers wensen het Nederlandse team veel succes én plezier op Engelse bodem… keep us informed! En nu maar kijken of de Productstand in de smaak van het kritische Engelse Chelseapubliek valt.
Direct terug naar home.
Onderstaande detailinformatie en de foto’s zijn van Carien en afkomstig van haar website en gedeeld op facebook.
Dutch Chololate by Carien van Boxtel:
Contributors
Plants Marcel de Wagt Special Plants (supervision) FLUWEL BULBS, Esveld Nursery, De Schüllhorn Miscellaneous Bulbs, Schipper Nursery, DeWerkplaats, Silene Nursery, Rozenrijk Nursery, Plantipp/Concept Plants Tools Sneeboer & Zn Manufacturing Pots Atelier Vierkant Projectmanagement & contractor Antonia Young, Pod Garden Design, London Jeff Rosenblatt Landscaping, London Building team/volunteers Carien van Boxtel and Carrie Preston (owner/designer Studio TOOP), Carolien Barkman (owner/designer Carolien Barkman Gardens), Roos Vonk (technical designer) Marcel Silkens (landscaper/planting designer)
Special thanks to
Sarah Raven, UK garden writer and owner of www.sarahraven.com/ Perch Hill Garden, UK Carlos van der Veek & team at FLUWEL Cor van Gelderen, Esveld Nursery Hendrik Philips, Hendrik Philips Buitenleven Peter van Rijssen, Plantipp/ConceptPlants Marian Joosten, Joosten Nursery Coen Jansen, Coen Jansen Nursery
(bron: overzicht van kwekers en overigen, foto’s en tekeningen, facebookpagina Carien van Boxtel en website Carien van Boxtel)
Zeker prachtig gelukkig overschaduwen de planten het beton. (vind beton maar lelijk)