Loungen en loungesets nieuwe stijl
We snakken ernaar: lummelen in onze tuin hangend in een tuinset: loungen heet dat tegenwoordig. Loungen betekent niets anders dan luieren, ontspannen in een gemakkelijke bank of stoel met rustige muziek op de achtergrond, en zo kwamen we ook aan het woord loungesets. Dat zijn de stoelen en banken waar we dat buiten in doen. Het is de favoriete bezigheid van de Nederlander in de tuin volgens een in 2016 gehouden onderzoek naar tuingebruik. Een groene omgeving werkt sowieso al rustgevend, blijkt uit ander onderzoek.
Een foto waar ik blij van word: relaxplek in het groen.
Bron facebook, foto van Yvonne van Velzen, haar zomerse tuin.
Was de plastic tuintafel met vier verstelbare stoelen eromheen ooit het gangbare aanbod voor de tuin, eerst alleen in het wit, later ook in andere kleuren. Nu kun je kiezen uit een veelheid van stijlen, kleuren en modellen. Het moet wel heel gek gaan, wil je niet iets vinden wat bij jou past. Mijn voorkeur gaat uit naar natuurlijk, niet te opvallend gekleurd en ronde vormen. En niet te groot! Bepaalde commerciële tuinprogramma’s maken ons knettergek met voorstellingen van familiediners aan langgerekte tafels in de tuin of barbecueën met de hele buurt. Natuurlijk, die situaties komen voor, maar misschien maar een paar keer per jaar, waarom zou je daarvoor je hele tuin vol zetten met veel te grote meubelen? Helaas is dat wel de praktijk van de afgelopen 15 jaar. Grote, logge, donkergrijze loungesets gecombineerd met een tafel voor soms wel acht personen, die samen het grootste deel van een doorsnee Nederlandse tuin in beslag nemen. Een loungeset hoort wat mij betreft min of meer op te gaan in zijn omgeving, het groen in een tuin blijft belangrijker dan de bestrating en de stoelen.
Als ik ‘lounge’ en mijn ogen sluit, luister ik naar de geluiden van mijn tuin. Geen loungemuziek nodig. Het gekwetter van de diverse vogels, het gekwaak van kikkers, het ruisen van de wind door de siergrassen en het wiegen van de bloemen op een zomerbries. Dit heeft mijn voorkeur boven een rit naar een heet strand. Op die ene mooie zomerdag in de file staan, je handdoekje uitspreiden tussen duizenden anderen, het luisteren naar geschreeuw van kinderen, het geblaf van honden, de transistor van de tieners drie rijen achter je (anno 2017 neemt dit overigens af door de komst van de smartphone en oortjes) en het geruzie van mensen die oververhit zijn geraakt in hun strijd het strand te bereiken. En op de terug weg schurend van het zand dezelfde stress ervaren. Ik luister ondertussen naar het geruststellende geluid van stromend water in de vijvers, een koel glas binnen handbereik, een goed boek op de e-reader, buren ver weg….. De tuinslang zorgt voor verkoeling.
Lichter en eleganter
In mijn eigen tuin heb ik het voordeel dat ik genoeg plekjes in en uit de zon kan creëren en het tuinmeubilair kan laten staan. Tussen de kleurige beplanting heb ik rustig, onopvallend gekleurde meubelen. Die heel weinig onderhoud vragen. Eén keer per jaar afsoppen en je kunt weer een heel seizoen vooruit. De kussens gaan wel mee naar binnen. Gelukkig is kleiner, eleganter, licht en luchtig de nieuwe trend voor in de tuin. In een kleinere tuin kun je beter voor een beperkt aantal meubels kiezen die je gemakkelijk kunt verplaatsen en combineren. In de zon of juist de schaduw achterna. En die zijn gelukkig weer in allerlei vormen voorradig. Aluminium is een fijn materiaal. Licht van gewicht en waterbestendig.
De tuinbranche geeft jaarlijks een trendprognose uit. Deze foto’s van twee van de trends van 2017, emancipatie en harmonie, laten ook zien dat het tuinmeubilair onderdeel uitmaakt van de tuinontwerpen en niet zelf de hoofdrol hebben.
Moest George IV, de laatste koning van Engeland nog veel geld uitgeven aan schilders om zijn trapleuningen en kastjes een bamboelook te geven in het Royal Paviljoen in Brighton, nu kan dit materiaal perfect geïmiteerd worden. Zodat je je tuin een blijvend tropisch tintje kan geven. Echt te gek vind ik de hangstoelen waar je in kunt schommelen.
Als ik Nederlandse huizen zou mogen ontwerpen, hadden ze allemaal een overdekt stukje terras oftewel waranda. Met daarop een schommel- of hangstoel, heerlijk in de schaduw. Of komt dit door mijn jeugdheldin Pipi Langkous?
Mix en match, is ook de nieuwe trend. Maak onverwachte combinaties, in vormen of kleuren. Ze zijn nog steeds te koop, de grote l-vormige wicker loungesets, maar deze zijn wat mij betreft niet anno 2017 meer. Ik wens je veel ontspannen uren toe in je eigen stukje natuur dicht bij huis: je tuin (of balkon) loungend in je favoriete stoel of bank.
De geheel eigen stijl van Leonie Bouman, tuin Koekeloeren, bron en foto facebook
Ik heb me laten inspireren door de folder van Leen Bakker, vol met tuinsets nieuwe stijl.