Dahlia’s: stijlvolle Elise en koffie verkeerd in je tuin
Het is net als een nieuwe auto kopen. Je denkt dat je de enige bent met die kleur en dat merk. Totdat je de auto hebt en er mee rond rijdt. Dan valt opeens je oog op al die andere auto’s in dezelfde kleur als die van jou. Selectieve perceptie heet dat, waar je mee bezig ben, valt je op. Het overkwam mij met de wonderschone Dahlia Café au Lait. Nog nooit in een tuin gezien en gekozen op basis van een foto op een website van een dahliaverkoper. Extreem grote bloemen (doorsnedes van 21 cm zijn normaal) en zeer bijzonder gekleurd. Daar dankt de dahlia haar naam aan. Inderdaad doet de kleur denken aan nog niet helemaal doorgeroerde koffie met melk met ook nog een vleugje roze er in.
Giga bloemen als molentje aan een stokje
Als de eerste knoppen zich openen ontvouwt zich een gigantische bloem die op een bijzondere manier aan de stengel bevestigd is. Het doet me denken aan een molentje zoals je als kind had en waar je tegen blies om de wieken te laten draaien.
In de voortuin recht voor het raam geniet ik een zomer lang van de op een volgende bloemen tot begin november. De dahlia bloeit rijk. Ik koos deze dahlia met het idee dat de kleur fraai samen gaat met de al aanwezige blauwe hortensia’s. Een hemelsblauwe, azuurkleur, een kleur waar ik bruin/oranje tinten bij zie. Dat beeld wordt bevestigd door een foto op Facebook van Jette Jongerius:
En dat is niet de eerste en ook niet de laatste foto van Café au Lait waar mijn oog die zomer op valt. Het hele internet lijkt opeens vol te staan met plaatjes van deze geweldige plant. Waarom heb ik dat toch nooit eerder gezien? De dahlia blijkt de favoriete bloem van bloemsierkunstenaars te zijn, siert bruidsboeketten op, en ga zo maar door.
In de zon maar ook nat is het genieten van deze dahlia. In mijn voortuin heeft ze gezelschap van Dahlia Classic Elise, een enkelbloemige en daarom bijvriendelijke dahlia in een warme zacht oranje tint, die perfect harmonieert met Café au Lait. En deze heeft ook nog eens prachtig donker blad. Dat is het enige negatieve puntje wat ik kan vinden aan Café au Lait: het blad is niet bijzonder van kleur en vrij grof. Gelukkig steken de bloemen er flink bovenuit. Beide dahlia’s worden 1.20 m hoog.
Het dahliaplantseizoen is pas net begonnen. En de keuze is fantastisch. Wie dahlia’s plant om ervan te kunnen plukken, kiest vooral soorten die minstens 90 cm hoog worden. Je kunt dahlia’s krijgen in een grote verscheidenheid aan kleuren, behalve blauw, vormen en hoogtes. Het aanbod is overweldigend. Slakken zijn dol op de eerste blaadjes. Zet de knollen eerst in een pot op een veilige plek en plant ze pas uit als ze al een flink formaat hebben, zo krijgen slakken minder kans. Als de pot voldoende groot is, kun je ook de plant in de pot laten en zo tussen je planten zetten.
Lees je Engels, dan is het volgende blogbericht van Cloverhome de moeite waard. Zij legt de hoofdvormen van dahliabloemen uit. Foto’s kijken is ook al leuk!
Dahlia’s vermeerderen
Dahlia’s kun je ook zaaien. Zelf verzamelde ik het zaad van Classic Elise en ik ben erg benieuwd wat dat gaat opleveren. Dahliakwekers proberen zo aan nieuwe bloem en kleurcombinaties te komen. Na een bewuste bevruchting van twee dahliasoorten selecteren zij de beste nakomelingen, die vervolgens via stek of knolsplitsing worden vermeerderd, zodat zij de eigenschappen van de moederplant behouden. Wil je hier meer over weten, googlen levert een schat van informatie op. Ook zijn er op YouTube allerlei filmpjes te vinden van hoe je dahlia’s kunt splitsen, stekken, en hoe je ze over dient te houden. Veel plezier!
Meer lezen? Direct terug naar home
p.s. mocht iemand de fotograaf van het bruidsboeket zijn, laat het me weten. Ga er voorlopig vanuit dat deze foto rechtenvrij te gebruiken is.
Leuk dat je mijn blog noemt! Dahlia Café au Lait is ook een van mijn favorieten, het blad is inderdaad niet bijzonder maar de bloemen maken het meer dan goed!
Ben benieuwd naar je experiment met het zaad, ik lees en zie het graag!
Leuk geschreven! 🙂