Slecht weer bestaat niet, alleen slechte tuinkleding
Rozen planten op een kletsnatte novemberdag, wat trek je aan? Slecht weer bestaat niet, zeggen ze in Noorwegen, alleen slechte kleding. Wie tuiniert weet dat een oude spijkerbroek bij vochtig of nat weer veranderd in een kletsnatte, plakkende niet meer droog wordende ballast aan je benen tijdens het werk. Mijn tuinhulp trekt dan ook direct als ik een klus aankondig zijn voormalige outdoorbroek aan en een paar veiligheidswerkschoenen. Dat laatste is bij klussen waar gesnoeid en gezaagd wordt zeker een goed idee. Gevaarlijk gereedschap als een kettingzaag of elektrische snoeizaag vraagt om bijpassende kleding.
De vrijwilligers van Arboretum Oudenbosch op een koude februaridag aan het werk, uiteraard goed gekleed.
Waar moet tuinkleding aan voldoen?
We kopen wel outdoorkleding; ademend, beschermend, sneldrogend voor twee weken in de bergen. Om het nog maar niet te hebben over wat uitgegeven wordt aan ‘modieuze’ kleding voor de golfbaan, skivakantie, etc. Dus waarom niet voor je grootste passie tuinieren? Wat de tuinprofs dragen, is ook te koop voor ons hobbyisten. Kijk maar eens op Engelbert Strauss. Een heren-, dames- en kinderlijn ook nog! Gebruik je vaak gevaarlijk of zwaar gereedschap buiten, dan is de aanschaf van veiligheidsschoenen ook geen overbodige luxe. De meeste ongelukken gebeuren nog steeds in en om het huis.
Waar moet goede tuinkleding aan voldoen? Meegeven met al het gerek en gestrek in je tuin, water afstotend, snel drogend, sterk, een rozendoorn kunnen weren, veel zakken, en knieversterking is ook reuzenhandig.
Tuinieren is een niet seizoensgebonden hobby, het hele jaar door zijn er (als je zin hebt) werkzaamheden te verrichten. Mijn vader die altijd buiten het werk was, bomen rooiend, aarde inkruiend, graszoden bezorgend of stenen bikkend in de rustige wintermaanden, kan ik nog steeds uit tekenen in zijn werkkleding: stevige broeken, hoge werkschoenen, een overhemd met lange mouwen en een stevig werkjasje. Tuinieren was 30 jaar geleden meer dan nu gebonden aan de seizoenen, planten werden niet in een pot aangeleverd. Op koude, natte en winderige voor- en najaarsdagen vond tuinaanleg plaats.
Kleding beschermt!
Hoe warm het ook was in de zomer, het overhemd ging nooit uit. Mijn vader rolde hooguit zijn mouwen op. Op vakantie in een zwembroek staken zijn bruine gezicht en onderarmen schril af tegen zijn verder spierwitte huid. Met verbazing las ik dan ook over een boze Telegraaf journaliste die haar jonge kinderen in de zomer slechts gekleed in een short aan het werk zetten op een wild stukje terrein om onkruid te trekken. Ze liepen grote brandwonden op van berenklauw, maar hadden natuurlijk ook onder de teken, insectenbeten, snijwonden van bramendoornen en brandnetelirritaties kunnen zitten. Wie gaat er nou zo slecht beschermd aan het tuinwerk? Of nog erger stuurt een paar jonge kinderen zo aan het wieden? Vlekken in je betere kleding zijn ook nog een risico. Sommige sappen die vrij komen bij snoeiwerkzaamheden maken vlekken.
Leuk voor de foto, maar zo zou ik nooit aan het werk gaan.
Vrouwen die in hun mooiste jurk, met hoed en snoeischaartje rozen knippen, bestaan alleen in reclamefolders of tuinreportages. Met de feest/kadomaand in aantocht een goed idee om tuinkleding op je wensenlijstje te zetten, naast goed gereedschap en ander materiaal natuurlijk!
Hihi, leuk artikel. Inderdaad goed gekleed is erg belangrijk en moet ook hier vooral functioneel zijn. Hartelijke tuingroeten!
Mooi artikel en bedankt voor je tips!
Gr.
Michelle