Boekrecensie: Tuin smakelijk! een praktisch boek over permacultuur en een blik op de moestuinactie van AH
Verover de tuinbladen: schrijf een boek. Vera Greutink verscheen de afgelopen twee maanden 2x met een artikel in Groei & Bloei, en ook het blad Tuinseizoen publiceerde in het maartnummer een artikel van haar hand. Het blad De tuin op tafel blijft ook niet achter. Alle belangstelling gaat samen met haar in november 2015 verschenen boek: Tuin smakelijk! Ze verpakt permacultuur in een aantrekkelijk jasje. Vergis je niet, de bladen hebben haar recent ontdekt, maar Vera is al 15 jaar bezig. Het is een heel inspirerend boek. Zonder dat je het echt door hebt, leert ze je de principes van permacultuur. En dat is best een verdienste, want aan permacultuur hangt voor sommigen een wat milieufreakerig imago. Je begrijpt wat ik bedoel, al staat het woord niet in de Dikke Van Dale. Er wordt bij het woord permacultuur gedacht aan brandnetels, paardenbloemen en overlast voor de buren door de rondzwervende ’onkruiden’.
In drie delen smakelijk tuinieren
De opbouw van het boek spreekt me ook erg aan, voor ieder wat wils. Van klein naar groot: (moes) tuinieren in potten en bakken, via permacultuur moestuin naar misschien wel het beste deel van het boek: een tuin in lagen. “Als in ons klimaat een stuk grond lang genoeg braak blijft liggen, wordt het… bos.” Zo opent dit deel. Terwijl ik woon in de op een na rijkste provincie aan bos: Brabant, is in het overgrote deel van ons land, deze natuurlijke habitat nauwelijks zichtbaar. Helaas, daar komt bovenop dat het meeste bos is aangeplant. De Romeinen begonnen er al mee: hout kappen. Zij oefenden daarmee grote invloed uit op onze bodem: kleigrond kreeg de kans zich verder te verspreiden dan zonder die kap mogelijk was geweest.
De Bostuin
De inleiding is een stuk naar mijn hart. Ze benadrukt dat de wijze waarop ons voedsel meestal geteeld wordt haaks staat op hoe de natuur het bedoeld heeft. ‘Er bestaat een manier van voedselteelt, die nog meer in harmonie is met de neigingen van de natuur: de eetbare Bostuin’, schrijft Vera. Ze geeft uitleg over het gebruik van fruit, besdragende struiken, kruiden, vaste planten en ook de bruikbaarheid van vele inheemse planten. Wilde planten die vaak het predicaat onkruid krijgen, licht ze toe. Wie een mooie tuin wil, waar je zelf veel van kan genieten en uit kan eten, maar waarmee je ook vogels, insecten en kleine zoogdieren een plezier doet, doet er goed aan de artikelen van Vera in de bladen te lezen of nog beter haar boek aan te schaffen. Dit boek is veel minder een moestuinboek dan het in eerste instantie lijkt. Warm aanbevolen. Voor wie op zoek is naar heel veel bruikbare informatie voor je tuin, van toepassingsmogelijkheden voor het beplanten van potten tot aan de aanleg van een stukje bostuin, uitleg over grond en dat alles dicht op ’hoe de natuur het bedoeld heeft’. Ook prettig, foto’s van niet perfecte groenten: hier en daar wat gaatjes en beschadigingen.
De AH moestuinpotjes zijn terug
De maand maart is traditioneel gezien de start van het moestuinseizoen. Wie Vera’s boek heeft gelezen, weet dat dat een beetje onzin is, want ook in de winter is er te oogsten en zelfs te zaaien. Ik probeerde deze winter zelf veldsla uit en was verrast. Een van de grootste supermarktketens van ons land, AH, is met frisse moed opnieuw aan de actie begonnen die ze vorig jaar voor de eerste keer lanceerde. De NRC wijdde een artikel aan de resultaten, voornamelijk gebaseerd op het gedrag van de eigen redactie. Of journalisten de aangewezen personen zijn, is nog de vraag, maar erg groene vingers had de redactie niet. Nadat aanvankelijk veel zaad ontkiemde, ging het vooral in het vervolg mis. Heel wat bakjes van Albert Heijn moeten uiteindelijk in de kliko beland zijn. De redactie deed een schatting. Moestuin groenbloggers hielpen ’radeloze’ Albert Heijn klanten om meer succes te hebben. Zij gaven uitgebreide en gedetailleerde informatie.
Maar de grootgrutter heeft van de fouten geleerd. IVN is ingeschakeld om te helpen. Op de Facebookpagina en op AH online verscheen vorige week vrijdag een eerste filmpje met tips en uitleg. Afgelopen vrijdag deel twee. Kort maar krachtig, handige tips, kortom geslaagd! Wie de etiketten van 2015 legt naast die van 2016 ziet ook daar grote verbeteringen. Vorig jaar kreeg iedere groente of kruid hetzelfde basisetiket. Nu is iedere soort van specifieke, gedetailleerde informatie voorzien, waarbij ook veel meer aandacht voor het uitplanten en verspenen. Een beschrijving van de eisen aan de grootte van de pot, en voorzien van een kleine centimeter om de hoogte van je plantjes te kunnen meten. Dit soort kleine details zijn belangrijk om succes te hebben. Wie ook nog de moeite neemt om wekelijks de filmpjes te bekijken, moet het dit jaar lukken. Benieuwd hoe het de redactie van NRC zal vergaan. Een ding blijft jammer: nog steeds geen aandacht voor bloeiende planten en bloemen. Tip voor AH: voeg bloemzaadpotjes toe aan de actie volgend jaar. Eetbare bloemen voorop en uitleg over bloemen die helpen om op milieuvriendelijke wijze bepaalde plaaginsecten voor groenten op afstand te houden. Nu ben ik erg benieuwd of de Allerhande, het huisblad van AH de klanten gaat helpen met de moestuinpotjes. Vorig jaar viel me al op dat dit een gemiste kans was. Misschien iets voor Vera?
Tuin smakelijk! is uitgegeven door uitgeverij Jan van Arkel. kijk voor dit boek en meer interessante boeken op www.clubGroen.nl
De foto van Vera Greutink is afkomstig van haar website www.tuinsmakelijk.nl
Direct terug naar home en volg me op facebook