Een heldere vijver deel 2, meer tips en opvallende waterpartijen
De eerste echt warme dagen van dit jaar zijn achter de rug. Vijverbezitters keken angstig naar hun water. Dat blijkt wel uit de zoekwoorden die volgens Google ingetikt werden en mijn blog bereikten. Als de watertemperatuur stijgt, moet de vijver bewijzen in evenwicht te zijn. De kans bestaat dat het ogenschijnlijk heldere water in korte tijd omslaat naar groene of bruine soep.
Help, mijn vijver is groen
Zoekwoorden waarmee mijn tuinblog gevonden werden, waren algen, vijver is groen, groene vijver en alle varianten daarop. Er wordt wat afgetobd met vijvers terwijl het zo simpel kan zijn. Mijn verhaal van vorig jaar, waarin ik schreef over de wijze waarop ik mijn beide vijvers helder kreeg, werd dagelijks gevonden toen de zon hoog aan de hemel stond.
Methode Ada Hofman
Een heldere vijver, hoe doe je dat? Uit reacties bleek dat de door mij gebruikte methode van Ada Hofman ook voor anderen een succesvolle is. Volledig gebaseerd op het juiste gebruik van planten, op natuurlijke wijze dus. Een beetje geduld is daarbij wel noodzakelijk en dat valt niet altijd mee. Tuinfolders spelen daar op in en doen net alsof je planken vol middeltjes nodig hebt om een vijver helder te krijgen. En het lijkt alsof een heldere vijver een vorm van hogere wiskunde is.
Ze kunnen er beter voor zorgen dat de twee belangrijkste zuurstofplanten, glanzend fonteinkruid en hoornblad te koop zijn. Met name naar glanzend fonteinkruid zoekt menig vijverbezitter tevergeefs. Vreemd, want juist deze plant is de basis van een heldere vijver aangevuld met hoornblad en bij voorkeur ook naaldkruid. Een ander probleem is dat een succesvolle start van glanzend fonteinkruid afhangt van het feit dat de plant met wortels wordt aangeplant. En zo tref je hem meestal niet aan op de vijverplantenverkoopafdeling als de plant al aanwezig is. Ik zou zeggen, vermijd de middeltjes verkopende tuincentra en bouwmarkten en ga op zoek naar de juiste leveranciers van zuurstofplanten. Ze zijn er en ze verkopen glanzend fonteinkruid keurig opgepot in een vijvermandje, klaar voor de start!
Tussen de waterleliebladen is glanzend fonteinkruid te zien.
Ook zo’n onzin is de bewering dat groene algen eerst gedood moeten worden met een of ander middeltje. Latent is in al het water groene alg aanwezig, onder invloed van zon en warmte ontwikkelen ze zich, zuurstofplanten voorkomen dit.
Liever een vijver dan tegels
Wil je een tuin met weinig onderhoud dan kun je, vanaf dat je kinderen een zwemdiploma hebben, beter voor een vijver in je tuin kiezen dan voor een betegelde tuin met potten. Ik durf de weddenschap wel aan wie het meeste werk heeft, de tegeltuinbezitter met zijn eeuwige potten en plantenbakken, die op warme dagen dagelijks water nodig hebben, of de vijvertuinbezitter. Een goed aangelegde vijver onderhoudt zichzelf op een paar ‘zaterdagmiddagwerkdagen’ per jaar na. Ik begrijp dan ook niet waarom de vijvertuin niet alom gepromoot wordt als onderhoudsarm. Beste hoveniers grijp die kans!
Dit is een hele bijzondere vijver in Nijmegen, de vijver vangt het hoogteverschil op in etages… Van bovenaf…
En hier van onderaf… de verdamping van water geeft natuurlijk verkoeling op een hete zomerdag.
En wat denk je van de positieve bijdrage aan de temperatuur in je achtertuin op hete dagen, de biodiversiteit, de opvang van regenwater en aan je tuingeluk? Hoe klein de vijver ook is, zelfs een vijver van 1 m² zorgt direct voor dierenleven in je tuin.
Bewoners van een 1m2 vijver
Ik schreef al eerder over de diervriendelijke tuin van mijn schoonzusje en zwager. Een paar maanden geleden legden zij een vijvertje aan. Het duurde nog geen 24 uur en de eerste bewoners meldden zich, twee kleine salamanders hingen tussen de zuurstofplanten. Ook een kikker kwam, terwijl mijn zwager met de vijver bezig was, een kijkje nemen. Wat hij zag, beviel zo goed dat hij of zij terugkwam met een partner. De twee bruine kikkers werden al snel gevolgd door een setje groene. Enthousiast schreef mijn zwager dat er een nieuwe wereld voor hem open ging, kijkend naar de zuurstofbelletjes die hij naar het wateroppervlakte zag stijgen. Het kleine watervalletje wat al in de tuin aanwezig was, vond een nieuwe plek aan de rand van de vijver en wordt nog steeds druk bezocht door diverse vogels. Om te drinken en te baden.
De minivijver net aangelegd, direct bezocht… het draadwerk houdt de eigen loslopende konijnen tegen, die anders alle groen opeten.
Draadalgen zijn geen algen maar wieren!
Wie net een nieuwe vijver heeft aangelegd, moet er rekening mee houden dat er draadalgen in de vijver zullen komen. Draadalgen zijn eigenlijk geen algen maar wieren en wijzen juist op het ontstaan van een biologisch evenwicht. Toch raken vijverbezitters dan in een soort paniek en beginnen de wieren te bestrijden omdat ze draadalgen worden genoemd en alles wat algen heet, moet bestreden worden, zo lijkt het. Een vijver die enkele jaren oud is, zal vanzelf geen overdaad aan draad algen meer hebben. De eerste jaren los je dit simpel op door de algen op te draaien en aan de rand van de vijver onder een steen te leggen in het water. Dit zorgt ervoor dat de algen of eigenlijk wieren meehelpen je vijver helder te krijgen of te houden omdat ze overbodige voedingsstoffen opnemen uit het water. Ze produceren zelf ook zuurstof! En kikkervisjes vinden het een lekkernij, koikarpers zetten er hun kuit op af! Vooral in de winter is de zuurstofproductie belangrijk als onder een ijslaag de zuurstofplanten niet meer functioneren maar de wieren wel zuurstof blijven afgeven Dat voorkomt vissensterfte. Sporen van wieren komen in het water terecht door de wind en ontwikkelen zich daar vervolgens, het wordt tijd dat vjjverbezitters zich dit realiseren en niet ieder wier voor een algenprobleem aanzien.
Hier drijven geen algen, maar wieren! Kan via zand in water komen en beginnen te ontwikkelen.
Vijverfan
Sinds ik een huis en tuin met twee vijvers kocht, ben ik een overtuigd vijverfan geworden. Wat mij betreft komt in ieder tuinontwerp een watertoepassing voor. Er zijn ontzettend veel mogelijke toepassingen, soms hele bijzondere. Kijk maar eens naar de foto’s. laat je vooral niet bang maken. Een wiskundeknobbel? Nergens voor nodig, laat de natuur simpelweg zijn werk doen. Het begint wel met een goede aanleg, lees daarvoor:
Een heldere vijver hoe doe je dat deel 1 Ook handig om te lezen als je je al bestaande vijver weer helder wilt krijgen. Het lukte mij ook. Binnenkort een vervolg met meer info over oeverplanten die zorgen dat een vijver helder blijft oftewel een helofytenfilter.
In de schitterende tuinen van Albert Tielens zijn heel veel watertoepassingen te zien, de vijftig meter lange zwemvijver o.a. maar ook een soort van beek die naar het achterste deel van de tuin loopt en eindigt in een ronde vijver met eiland, staat symbool voor Zeeland. (Zie foto hierboven…)
Mooi verhaal en helemaal mee eens. Ook wij hebben sinds maart een nieuwe vijver aangelegd en nu kraakhelder zonder poes pas. In alle winkels adviseerde ze ons dure systemen en middeltjes maar dit wilde we niet. Nu hebben geheel natuurlijk met veel planten en glanzend fonteinkruid het resultaat behaalt.
Wat een enthousiaste en bemoedigende verhalen over de vijvers.
Het is inderdaad wel eens heel erg zoeken in een tuincentrum naar een combinatie van zuurstofplanten. Maar ik heb ze gevonden.
Hoi Zonnehoek, gelukkig is het gelukt de juiste zuurstofplanten te vinden. Hopelijk een heldere vijver als eindresultaat…
Dat zijn hele goede tips die ik niet wist. Ben zelf handmatig een vijver aan het uitgraven. Ik heb alleen op het moment nog teveel ganzen rondlopen. Die eten alle waterplanten direct op, eerst dat maar is oplossen.
Hoi Marcus, leuk om te horen… lees ook eens mijn eendenverhaal… Een heldere vijver wordt met ganzen of eenden erg lastig… Veel succes, maar vooral veel plezier.
Beste,
zelf ben ik sedert 1989 bezitter van een tuinvijver. In het begin had ik ook problemen met draadalgen. ik heb toen de vijver geënt met Daphnia en binnen enkele weken was dit probleem van de baan… aangezien ik geopteerd heb voor een vijver zonder vissen (wel met insekten en amfibieën) , zijn de Daphnia’s geen voedsel voor vissen… en inderdaad, ook hier is geduld een goede deugd.