Modeontwerpers laten zich inspireren door bloemen en tuinen
Vastgeplakt aan de bank zit ik de tenniswedstrijden van Roland Garros te kijken. De camera zoemt even in op de schoenen van de Franse toptennisser Tsjonga: bloemen, zie ik. De dameskledinglijn van een bepaalde sponsor lijkt opvallend op de foto van de maand mei op mijn verjaardagskalender afkomstig uit de tuinen van Ton ter Linden in Ruinen. De voorjaarstuin was adembenemend in de tinten roze, paars, lila en oranje. Kleuren die volgens sommigen zouden ‘vloeken’ met elkaar. Ook in De Veenhoop is er een dergelijke voorjaarsborder, helaas niet meer te bewonderen omdat de tuinen gesloten zijn en het huis te koop staat.
Beide foto’s van Gert Tabak, de een staat op mijn kalender, de andere is geplaatst op facebook en onlangs gefotografeerd.
Ik verwacht niet dat de ontwerpers van dit sportmerk op bezoek zijn geweest in Friesland maar sinds de afgelopen ChelseaFlowershow weet ik wel dat modeontwerpers inspiratie op doen op tuinevenementen. De kleurencombinaties in de natuur maar ook motieven worden ontleend aan bloemen en planten. Monty Don sprak met de Engelse modeontwerper Sir Paul Smith, ‘what’s in a name’ die jaarlijks met zijn camera kleurcombinaties vastlegt. Gestreepte sokkenkleuren bedenkt hij op Chelsea vertelde hij en wees eerst naar de kleuropstellingen van tulpen en vervolgens naar zijn gestreepte sokken. Ook legde hij uit hoe meerdere foto’s van bloemen eerst gemixt en vervolgens omgezet worden naar een grafische vorm om de stoffen in Parijs te sieren.
Dit voorjaar en zomer is floraal in… Jurken, bloesjes, sierlijke bloemmotieven sieren kleding. Fototechnieken maken het allemaal nog veel gemakkelijker natuur verrassend te verwerken. Je kunt in je eigen tuin rondwandelen als je handig met naald en draad bent. Op basis van je tuinfoto laat je stof bedrukken en die verwerk je in een kledingstuk, kussen of tas… Even googlen en je vindt genoeg adresjes om aan de slag te gaan.
Kun je aan iemands kledingstijl zijn tuin aflezen of andersom, past je tuin bij je outfit? Mijn favoriete kleuren zijn de paars, lila en oranje tinten, die vind je ook terug in mijn kleding kast. Ben ik dan toch een jaren zeventig kind?
De flowerpowertijd van bloemetjes in je haar en oranje/paarse grafische motieven die behang, gordijnen, keukentegels en badkamerwanden sierden? Of een product van mijn ouders die van kleurige boeketten en dito tuinen hielden?
‘Versicolor’ is, de naam zegt het al, de zeer kleurrijke tuin van Marianne Greiner in Lutjewinkel Noord-Holland en haar kledingstijl is ook uitbundig van kleur, getuige de foto’s op de website. Deze tuin was te zien in het programma ‘De mooiste tuinen van Nederland’ en regelmatig open voor bezoek. Marianne ontwerpt ook tuinen.
Trix van der Putten bedacht samen met haar Jan het leuke tijdschrift Brabeau (4 keer per jaar, zomereditie met veel aandacht voor Brabantse tuinen) en heeft in haar tuin gekozen voor alleen maar witte bloemen.Wat draagt ze zelf? Uitsluitend zwart. Duidelijke kleurkeuzes dus. De fraaie tuin waarover ze ook schrijft op een blog: De tuin van Trix, zal volgend jaar in een reportage in hun blad te zien zijn. Witte tuinen of tuingedeeltes raakten in door de witte border in Sissinghurst.
Of kleuren kunnen vloeken met elkaar? Sommigen onder ons denken nog steeds in de geijkte combinaties. Zo lees ik op internet dat een facebookvriendin van een bezoeker te horen krijgt dat de door haar gekozen kleuren in een border toch echt niet kunnen. Fijne gast, hoezo?, denk ik dan. In de natuur kun je wonderlijke combinaties vinden die nooit lijken te mismatchen, lekker experimenteren en je eigen stijl vinden dus zowel in de tuin als je kledingkast. Vandaag arriveerde een bestelling met een prachtig florale print op een t-shirt, wauw, welke tuin hoort hier bij? En als je morgen je gestreepte sokken uit je la haalt…
De voorjaarstuin van Ter Linden was voor mij ooit de reden om speciaal naar Ruinen af te reizen. Wellicht de meest impressionistische tuin door hem ontworpen. De plantsamenstelling is aan verandering onderhevig geweest. Hij was gefascineerd door irissen, die hij probeerde de best mogelijke omstandigheden te geven omdat ze van droog en zon houden. Ze lieten het op den duur toch afweten. Ook het vlas verdween. Blauwpaarse akelei werd toegevoegd en Geranium pyrenaicum oftewel Bermooievaarsbek. Hiervan meteen een zakje zaad besteld, want geraniums doen het bij mij reuzegoed. De papavers orientale vormen een vaste basis net als alliums. De tuin wordt beschreven en verder uitgelegd in Een tuin à la Ton. Een detailfoto vind je op de cover van Tuinieren uit de kunst. Tweedehands tuinboeken vind je o.a. via www.tuinboeken.com
“Als tuinier is dit ook mijn hoogtepunt, denk ik dan, beter kan ik niet.” uit Tuinieren uit de kunst, Ton zittend bij deze border… Meer lezen over Ton ter Linden?
en Ton ter Linden als inspiratiebron voor mijn eigen wildernis
terug naar home