Hekwerk, kijk je van binnen naar buiten en omgekeerd
Een aantal jaren van mijn leven ben ik vooral aan het revalideren geweest. Stap voor stap probeerde ik op de been te komen en te functioneren als iedere andere jonge moeder. Van 25 meter naar 200 meter lopen en weer terug naar 100. Iedere maand een paar passen vooruit. Tot het moment dat ik zover was dat ik een rondje liep zonder krukken met mijn armen zwaaiend alsof ik deelnam aan een legerparade. Dat zag er redelijk apart uit maar moest van mijn revalidatiearts en zo liep ik honderden keren langs de Oude Rijn in Woerden over het oude jaagpad.
Daarbij passeerde ik vele malen de fuchsiaverzameling van mijn bijna overbuurman. De wonderbaarlijke verzameling van fuchsia’s in alle soorten en maten, deed me altijd even stilstaan. Op een dag verscheen er een nieuw hek om de tuin. Schitterend klassiek hekwerk dat gelukkig mijn blik op de planten niet hinderde. Een plaatje…. Die fuchsia’s met dat hek…
Hekwerk van waarde
Een paar jaar later raakte ik aan de praat met wat bleek de dochter van mijn overbuurman. Haar negentigjarige vader was mijn ‘fuchsiaman’. Op eigen kracht zorgde hij voor zijn planten. “Het gaat van jullie erfenis af”, had hij zijn kinderen medegedeeld, “maar ik heb een nieuw hek aangeschaft.” Pa ‘Fuchsia’ realiseerde zich blijkbaar niet dat hij de waarde van de woning waarschijnlijk gewoon had verhoogd met deze investering.
Als je achtertuin aan zo’n mooie uitzichtplek grenst als de Oude Rijn in Woerden wil je natuurlijk het zicht daarop niet belemmeren, maar tegelijkertijd de langs lopende wandelaars met honden wel uit je tuin weren. (Die honden dan vooral…) Fraai hekwerk is dan een logische oplossing. Ook voor voortuinen om dezelfde reden een slimme keuze…
Zelf heb ik helaas niet zo’n fraai maar wel degelijk hek aan het einde van de tuin. Om de een of andere reden hadden de vorige bewoners daar een groen gaas aan bevestigd waar we niet door heen konden kijken. Het zicht op het goudgeel van het koren werd daardoor belemmerd en het was er dan ook al snel af. Af en toe kom je in tuinen waar een oogstrelend hek de toegangspoort is, of een oud stuk hek is in de tuin geplaatst als klimrek voor rozen en clematis..
Het grote voordeel van hekwerk is dat je het contact met het omringende landschap of de straat niet verliest. Zo verbaasde ik me over de schutting die verscheen langs de achtertuin van een huis met uitzicht op een vijver. Als je een perceel grenzend aan het water koopt, dan wil je daar toch juist van genieten, lijkt mij? De buren aan beide kanten dachten daar wel zo over en plaatsten hekwerk, wat deels al begroeid raakt.
Er is heel veel mogelijk. Ook maatwerk bijvoorbeeld. Dierenfiguren in je hek, of je initialen… je favoriete bloem bijvoorbeeld. Als je besluit voor hekwerk te gaan, is het slim je goed te oriënteren voor je een definitieve keuze maakt. Het mooie detail helemaal boven aan is uit het hekwerk bij Bovendonk. Een neogotisch klooster uit 1907 in gebruik als conferentieoord maar je kunt er ook slapen én nog steeds opgeleid worden tot priester! Zeker het meest markante gebouw in mijn woonplaats Hoeven.
Dit blogbericht is gesponsord door Hekwerkweetjes, een vergelijkingssite waar je gemakkelijk meerdere offertes van hekwerkleveranciers in je omgeving aanvraagt en meer informatie over hekwerk vindt. (De inhoud is volledig onafhankelijk tot stand gekomen.)