Woningruil: geef mij maar Amsterdam…. Vincent en Vondel
Stel je voor, zes mannen tussen de 18 en 21 willen een weekend wi-en, playstation-enen, tafeltennissen, biljarten en een bordspel spelen waar je een grote eettafel voor nodig heb en wat ook nog langer duurt dan Monopoly…. Dan heb je een heel huis nodig en ruil je een weekend van woning. Zo reden wij naar de studentenstudio van onze zoon in Amsterdam van 27 m2 op Zeeburgereiland en sliepen zij (twee zonen en vier vrienden) verspreid over ons huis van bank tot en met zolderkamer. Het was een prima ruil. In het bezit van de laatste online tickets voor het Van Goghmuseum van 9.00 uur ’s morgens waren we vanaf Zeeburgereiland in mum van tijd bij Vincent op de koffie.
Vincent liet zich vaak inspireren door de natuur. In eerste instantie door die van het Brabantse platteland. Geboren in Zundert, getogen in Etten en Zevenbergen en geschilderd in Nuenen. Het museum is de moeite meer dan waard. Niet alleen omdat je prachtige schilderijen kan bekijken, maar ook omdat je een kijkje in het leven en de persoon Vincent krijgt. Dankzij de meer dan 700 brieven die bewaard zijn en waarin hij schrijft over zijn schilderijen, ideeën en gevoelens. Hij schreef niet alleen met zijn jongere broer Theo en andere familieleden maar ook met zijn tijdgenoten zoals Gaugain. Met hem woonde hij een paar maanden samen in het Gele Huis, waar ze hooglopende ruzie kregen. Gaugain verliet de woning en enkele uren later kreeg Van Gogh zijn eerste zenuwinzinking en sneed een stuk van zijn oor af.
Uiteindelijk heeft hij maar tien jaar geschilderd, maar met een fanatisme, werklust en inzet die ongelooflijk is. Prachtige schilderijen van het Franse platteland vlakbij Parijs vlak voor zijn dood. Nat in nat, omdat hij haast had alles vast te leggen. Bloesembomen, zonnebloemen, het gele huis, strandtaferelen en natuurlijk de hoekige boerengezichten van het Brabantse platteland. (Thema’s genoeg voor de inzendingen van de festivaltuinen 2015 in Appeltern met het thema ‘Een tuin voor Vincent’.) Dat vooraf regelen van je tickets is een must, wil je niet in een lange rij belanden. Het museum is immens populair onder buitenlandse toeristen. Opmerkelijk is ook de architectuur van het hoofdgebouw. Ontworpen door Gerrit Rietveld in 1963 en nog steeds een modern ontwerp anno 2014.
We bekeken de tuinen rondom het vernieuwde Rijksmuseum, nog niet helemaal af, maar wel al fantastisch om te zien, om vervolgens het nabij gelegen Vondelpark in te wandelen. Daar heb ik een aantal nieuwe woorden aan mijn vocabulair toegevoegd. Ooit gehoord van een vindhek?
Er staat er een in het Vondelpark, maar inmiddels op meer plekken in Nederland. Bedacht en ontworpen door Annemarieke Weber. De bedoeling is dat je gevonden voorwerpen hier op hangt, zodat de rechtmatige eigenaar het kan ophalen. Er hingen ook vindopdrachten (bedenk ik nu ook een nieuw woord?) aan het hek. Briefjes over vermiste katten bijvoorbeeld. Nederland zou Nederland niet zijn als er geen keurige aanwijzing is waar je mag barbecueën in het park.
Ook hier struikel je overigens over de toeristen op de fiets, wandelend maar ook vliegend van boom tot boom: gekwetter van papegaaien en parkieten boven je hoofd. En meer vreemde talen om je heen dan Nederlands. Mooi om te zien is dat er in het park ruimte is voor een nieuw natuurbeleid. Omgevallen en afgezaagde/afgebroken bomen die rustig mogen vergaan en zo een plek zijn voor mossen, paddestoelen en veel klein leven.
Het Vondelpark is ontstaan, nadat een groep particulieren een ‘Vereeniging tot Aanleg van een Rij- en Wandelpark te Amsterdam’ op 8 april 1864 had opgericht. Tuinarchitect Jan David Zocher en zijn zoon Louis Paul tekenden voor het ontwerp. Het park is ontworpen in Engelse landschapsstijl met doorkijkjes, hoogteverschillen en slingerende paden. Ruim een jaar later in 1865 werd het eerste deel voor het publiek geopend. De naam simpelweg: het Nieuwe Park. Nadat in 1867 in het park een standbeeld van Joost van den Vondel (1587-1679) werd onthuld, veranderde de naam langzaam maar zeker in de huidige naam: Vondelpark. In 1880 was dat een feit. Wie alles wil weten over het park en wat er te doen is, kan informatie vinden op de website van de Vrienden van het Vondelpark. In 1996 werd het een Rijksmonument. Het was toen in slechte staat: ingestortte oevers, omvallende bomen, ondergelopen paden. In 2010 was de renovatie van het park klaar na 10 jaar. Meer dan 10 miljoen bezoekers per jaar doorkruisen op allerlei mogelijke manieren het park. Redenen genoeg om in een ander jaargetijde nog eens terug te keren. Woningruil, gaan we vaker doen!
De foto’s zijn allemaal genomen met een smartphone, dom genoeg geen camera meegenomen, vanwege de miezerige start van de dag. Topfoto is voor het Rijksmuseum…
1 reactie
[…] Terug naar home of lees ook over het Vondelpark […]