Tuinonderhoud, tuingeluk en tuingemak Genoeg redenen om een hovenier in te schakelen
Ho-ve-nier, de Dikke van Dale legt uit: (de; m,v; meervoud: hoveniers) 1 tuinder 2 tuinman. Daar gaat het duidelijk mis: de hovenier is tegenwoordig ook regelmatig een vrouw… Belast met het onderhoud en de verzorging van de hof: hof (de; m; meervoud: hoven) wat 1 omheinde ruimte of 2 tuin betekent. Want het hof heeft een aantal andere betekenissen.
Wachten, wachten, wachten…
Als 12-jarige had ik soms ronduit een hekel aan ‘de hovenier’. Zij hingen met hun hand aan de deurknop van onze huiskamer op vrijdagavond om daar maar niet vandaan te komen. Even de rekening betalen, maar sommigen konden maar niet de uitgang naar de voordeur vinden. Soms leek de deur dan toch echt geopend te worden om vervolgens weer te sluiten. Dan vervloog mijn hoop. Eindeloos kon het duren.
Mijn vader, handelaar in tuinbenodigheden, had zijn ‘kantoor’ in de huiskamer van onze kleine zestiger jaren doorzonwoning. Een bureau, een telefoon, pen en papier. Die telefoon zat nog vast aan de muur, rekeningen werden getypt of met de hand geschreven. In de keukenkast stonden op vrijdagavond vaak vier gebakjes te wachten. En daar had ik dan trek in. En zolang de klant niet vertrokken was, bleven ze daar staan. Na de hectiek van een voorjaarsweek keek ik ook uit naar het gezellig kijken van bijvoorbeeld een spelshow op de enige TV in huis, die toen nog maar zo’n zender of twee/drie had. Ook de video bestond nog niet. ‘Als die man nou eindelijk eens vertrekt….’
Toen
Hoveniers legden tuinen aan met veel groen, onderhielden die, gingen op pad om te snoeien of de tuin zoals dat toen nog gedaan werd winterklaar te maken. De een wist alles van bomen, de ander ontwierp leuke tuintjes en de derde mooie beplantingen, en sommigen konden het allemaal heel goed, aldus mijn vader. In ieder geval stond onderhoud en verzorging van groen centraal.
Om de een of andere reden is de hovenier tegenwoordig vooral in beeld om een tuin aan te leggen om er daarna niet meer terug te keren… Komt dat ook door de tuinprogramma’s waarin het lijkt dat in een dag tijd een tuin volledig klaar is met volgroeide planten? Daarna hoef je alleen nog maar te gaan zitten en genieten?
Kies voor een groene tuin in plaats van een tegeltuin
De meeste plantenliefhebbers weten: in een tuin kun je altijd bezig zijn, maar het hoeft niet! De niet plantenliefhebber denkt dan ook snel: dichttegelen, gemakkelijk aanleggen, want ik heb er geen tijd voor, weet niets van planten of heb er geen zin in… En dat is zo jammer. Want de hovenier is niet gespecialiseerd in bestraten, anders was hij wel stratenmaker geworden, maar heeft -als het goed is- veel geleerd over planten en het onderhoud daarvan. En waarom zou je alleen een hovenier vragen je tuin aan te leggen? Hij of zij komt heel graag terug om de tuin te helpen onderhouden en mooi te laten uitgroeien naar volwassenheid. Op facebook gaan dan ook regelmatig foto’s de ronde van tuinontwerpers en hoveniers die laten zien hoe de tuin er een jaar later uitziet. Ze gaan langs om de eigenaar advies te geven en bij te staan. Zijn nieuwsgierig hoe het groen zich ontwikkeld. Alleen hovenier noemen ze zich niet altijd meer, maar tuincoach of tuinman/vrouw want ook in de branche wordt gevonden dat sommigen veel te vaak tegeltuinen aanleggen met te weinig groen en te veel potten en bakken. Zo krijgt het begrip hovenier een negatieve lading. Terug naar de Dikke van Dale definitie zou ik zeggen…(behalve dat man dan…)
De kosten waard
Geld uitgeven aan het onderhoud van een auto, een huis, je haren en je lijf is voor de meeste mensen normaler dan geld uitgeven aan tuinonderhoud. Waarom toch? Je kunt zo veel plezier beleven aan je eigen groene ruimte om je heen met het dierenleven erin met hulp van een hovenier als je er geen zin, geen verstand of tijd voor hebt. Echt, ik begrijp niet dat mensen uit willen kijken op een grijze tegelvlakte of een grijze grindbak in de voortuin die eruit ziet als een grafzerk terwijl ze nog niet dood zijn….alleen maar omdat ze denken dat het goedkoper en onderhoudsarm zou zijn.
Dat laatste is absoluut onzin… Het begint met hogere kosten voor de aanleg, tegels zijn duurder dan beplanting, en er komen potten op met planten die heel veel aandacht en verzorging vragen, omdat ze niet de beschikking hebben over de aarde die ze nodig hebben. Constant water geven dus en bijmesten. Doodvriezen in de winter door die pot. Groene aanslag, onkruid… er gaan toch heel wat uren inzitten en helaas meestal ook giftige goedjes als Roundup. Een aanslag op het milieu en dierenleven. Hopelijk binnenkort overal uit de winkel.
Dit is mijn volledig groene voortuin, bestaande uit heesters, bodembedekkers en wat vaste planten, 100% groen en slechts een paar zaterdagmiddagen onderhoud, want in principe werk ik het liefst in mijn achtertuin.
Een goed plantadvies kan dus ontzettend helpen. Een heel ingewikkeld uitziende border kan toch heel onderhoudsvrij zijn en met een paar zaterdagen per jaar zo mooi blijven. Als je geen zin heb uit te zoeken wat met welke plant wanneer moet gebeuren: een hovenier weet dat wel. Ook de juiste manier van snoeien is hem of haar bekend.
Tijdens de open dagen van Delft was deze tuin geopend: aangepast door een hovenier om er te kunnen blijven wonen. Mevrouw woont er al haar hele leven, geboren en getogen op deze plek.
Voor de doorgewinterde tuinmensen onder ons: door ziekte of leeftijd bepaalde dingen niet meer kunnen in je tuin…. raadpleeg een hovenier voor je aan een kaalslag begint of verhuist. Vaak zijn er simpele aanpassingen nodig zoals een verhoogde border of een aangepaste beplanting om nog jaren van groen te kunnen genieten. Echt mooie voorbeelden al gezien. Je bent dan juist vaak gebonden aan huis en je eigen groen is dan wel zo belangrijk. Ik spreek uit ervaring. Kon ook meer dan twee jaar mijn huis nauwelijks uit…
Heb je alleen een hekel aan bepaalde tuinklussen? Doe dan alleen wat je wel leuk vindt en besteed minder leuke of te zware klussen uit. De meeste hoveniers staan voor allerlei mogelijke constructies en afspraken open en zij beschikken vaak ook over het juiste materiaal om een klus veel sneller en gemakkelijker te doen. Ooit er weleens aan gedacht dat als je dat gereedschap allemaal niet hoeft aan te schaffen en te onderhouden je ook weer wat uurtjes hulp kan betalen?
Tot slot, van een bestaande tuin weer een eigentijdse tuin maken met het aanwezige materiaal of een paar kleine aanpassingen, een hoek van je tuin opnieuw aanplanten of eindelijk eens die droomborder vormgeven? Wat ons ook lang niet altijd lukt. Ook daar kun je een hovenier voor inzetten. Een schilder komt toch ook één deur schilderen en niet altijd je hele huis. Nu nog een hovenier zoeken die bij je past. Dat is echt belangrijk. Er zit er altijd wel een in je buurt.
Dit blogbericht is gesponsord door Hovenierweetjes. De inhoud is volledig onafhankelijk tot stand gekomen. Op zoek naar een hovenier in de buurt kan via Hovenierweetjes. Tekening op homepage is van Vincent van Gogh, de tuinman bij een appelboom.
Leuk artikel. Mijn klanten willen heel vaak gewoon tegels. Het is modern wordt er dan gezegd maar ik vind het zonde. Een paar planten in de tuin verwerken geeft een veel betere uitstraling vind ik persoonlijk.
Dank je wel voor je reactie, hoop toch dat het je lukt je klanten te overtuigen dat groen veel mooier is!
Dankjewel voor dit blog over hoveniers. Wat handig dat de hoveniers complementerende kennisgebieden bezaten. Een goede reden om een bedrijf op te zetten! Ik weet zelf ook veel van planten, maar bij mij is dan reine kennis van biologie. Groene vingers heb ik niet.
Dank voor je reactie!
Bij een hovenier denk ik al gauw aan een paleistuin. Een tuincoach klinkt meer van deze tijd. Het is voor mij een ware uitdaging om iets te maken van mijn zeer overschaduwde tuin. Betegelen is voor mij geen optie. Het terras is al groot genoeg. Misschien toch maar eens een horticultureel professional erbij halen?