Twee bijzondere Delftse stadstuinen; de muurtjes en puzzeltuin
In juni zagen we tijdens de open tuinendag twee bijzondere stadstuinen in Delft. Als eerste wat ik ben gaan noemen de muurtjestuin. “Ik heb de goedkoopste tuin van Delft”, zo verzekerde de eigenaresse ons. Het is zo’n tuin die meteen opvalt als je er binnenstapt. Anders dan anders maar met een geheel eigen charme. Het huis bestaat uit een hypermodern nieuw én een oud gedeelte verbonden door een glazen corridor waardoor je uitzicht heb naar de gracht. De Rietlanden is het laagste gedeelte van Delft. Er zijn dan ook een aantal aanpassingen gedaan om mogelijke wateroverlast te voorkomen.
De combinatie van oud en nieuw van het huis kenmerkt ook de tuin met als opvallend element de muurtjes van oude stenen los en in een stalen korf. “De oude stenen zijn eerst jarenlang door onze zonen als een soort legostenen gebruikt, ze waren over na de verbouwing van het oude huis. Er werd van alles mee gebouwd. (Een van de zonen is een technische bouwopleiding gaan doen.) Toen de mannen voor lego te groot geworden waren, zijn ze in de korven geplaatst. Daarnaast hebben we een aantal bomen geplant en dat was het. De rest van de tuin bestaat uit krijgertjes en wat is komen binnenwaaien en wil groeien.” De grond is door het aanwezige puin moeilijk te bewerken. Desondanks is een bijzondere tuin ontstaan omdat de bewoners besloten hebben dat het zo ook goed is.
Tuin twee: de puzzeltuin
De andere tuin is ontworpen door Jos van de Lindeloof. Een Delftse tuin- en landschapsarchitect die houdt van krachtig maar eenvoudig en zoekt naar een bepaalde sfeer. De eigenaar wilde een open en licht ontwerp passend bij zijn zelf ontworpen huis. De tuin is al twintig jaar helemaal naar wens.
Hier een toepassing van weinig planten in de vormen van puzzelstukjes, een vijver, een paar bijzondere bomen waaronder een Gingko biloba, een oerboom, met een mooie gele bladverkleuring in de herfst. De bestrating bestaat uit een combinatie van scoriabricks en schelpen. Dat laatste was regelmatig het geval in Delft. De afstand naar de kust en de duinen is natuurlijk niet zo groot en dat maakt het hier logischer dan in de Achterhoek, waar het niet thuis hoort.
Zo is overigens het familiebedrijf van mijn vader ontstaan. Zijn opa begon met het rijden van schelpen. Daar was vraag naar voor paden. De tuinen maken duidelijk dat ook simpel doeltreffend kan zijn. Vooral de muurtjestuin vond ik echt een relaxte vondst.