Mooiste tuinen van Nederland krijgt vervolg, maar mag het een echt tuinprogramma worden?
Ik heb me zojuist via uitzending gemist door de laatste aflevering van RTL’s mooiste tuinen van Nederland geworsteld. Helemaal blij werd ik van Bastiaan Ragas, die een volkomen verwildere groene oase zijn tuin noemt en niet begrijpt waarom je gras zou maaien als daar vanzelf pinksterbloemen in willen gaan groeien. Hij heeft zelfs even overwogen om er zijn beroep van te maken. Hij had zo bij de Wilde Weelde Wereld hoveniers gekund.
“Overigens groeiden ze vroeger overal in de weilanden”, zegt hij tussen neus en lippen door. Een houten boomstam dient als evenwichtsbalk. Voor zijn kinderen? Nee hoor, hij vindt het zelf gewoon leuk. Vivian, de presentator van het programma, is zo van slag dat ze vergeet te vragen welke tuin hij zou kiezen van haar kaartje met drie tuintypes. Ze weet waarschijnlijk zijn antwoord al. De andere bekende Nederlanders krijgen het wel voor hun neus. Wat overigens daaraan heel grappig is, dat ze unaniem voor de romantische, weelderige, natuurlijke tuin kiezen, ook als ze zelf een hele strakke, vol gestrate tuin hebben.
Ik heb er al eerder over geschreven, maar ik vind de hoeveelheid commercie in het programma echt heel erg irritant. En dat terwijl er zoveel te zien is in de tuinen waar ze zijn. Inmiddels ben ik er achter dat de meeste tuinen urenlang gefilmd zijn en dat daar zes minuten van over blijft. En dat is nou echt jammer.
Gooisch meisje
Nog even over die bekende Nederlanders die hun tuin laten zien. Dat is af en toe lachwekkend. Het Gooische meisje Paulien heeft echt alleen een paar potten en een smalle strook met een stuk of drie hortensia’s maar krijgt achter elkaar complimenten voor haar groene vingers van Vivian. En dan laatTsjakka goeroe Emiel Ratelband zijn mooie tuin zien. Dat had Vivian nou nooit verwacht, dat hij van het tuinieren was. Dan blijkt ergens in het gesprek dat hij de tuin helemaal niet zelf heeft aangelegd en er pas drie maanden woont. Dan is het ook nog maart, dus hij heeft er ook nog nauwelijks iets in hoeven doen. De enige andere aangename verrassingen naast Bastiaan Ragas waren Marijke Helwegen met haar vogeltuin en Henk Westbroek met zijn biologische vijver en fruitbomen. De strak verzorgde maar wel kleurige tuin van Marijke Helwegen is overal voorzien van vogelvriendelijke benodigdheden. Daarnaast wist Marijke precies te vertellen wat er nodig is voor zo’n tuin. Henk Westbroek heeft een mooie natuurlijk evenwicht in zijn vijver en praatte ook echt bevlogen over zijn tuin.
Aan echt inhoudelijke informatie ontbrak het vaak in het programma. In de laatste aflevering werd een aardige poging gedaan om iets zinnigs te zeggen over het voeren van vogels, alleen helaas ging het toch weer mis: vogels mogen gevoerd worden in het voorjaar, maar niet met pinda’s en ja hoor, dat werd vrolijk aangeraden.
Hoezo 35 jaar geleden geen mooie tuinen?
Nog zo’n idioterie was het sepiafilmpje van de zogenaamde tuin van 35 jaar geleden. Toen zag het er allemaal niet uit: een paar heesters, een paar bielzen en een grasveld. Nu hebben we Intratuin en maken we er wat moois van volgens dit item, dat iedere week werd herhaald.
Wat een belediging voor de mooie tuinen van de jaren zeventig en tachtig, toen er nog niet zo massaal alles dicht gestraat werd. En voor de grootste tuinvrouw die Nederland gehad heeft: Mien Ruys, bielzen Mien. Die met hergebruikte materialen zoals bielzen prachtige tuinen ontwierp en experimenteerde met planten. Gelukkig is haar werk nog steeds te zien in Dedemsvaart. In die tijd waren die bielzen inderdaad niet aan te slepen. Mijn vader verkocht ze massaal, maar ook met aarde, graszoden en compost, benodigdheden om een groene tuin te creëren, niets mis mee dus!
De bielzentuin van Mien Ruys in Dedemsvaart
Het vreemde is dat juist vaak in het programma wordt gezegd door de tuineigenaren dat ze de liefde voor tuinieren hebben gekregen van hun ouders die een mooie, fijne tuin hadden. Herinneringen aan hun jeugdjaren in die tuinen komen boven… Die generatie dus die er niks van kon volgens de fijne voice-over.
De laatste grote ergernis is het opleuken van balkons, tuinen en binnenplaatsjes met jawel iedere week weer: potten, plantjes en een zak grond. Tegels eruit en planten erin, zou ook een optie kunnen zijn. Nee hoor, potten op die tegels. Ik geloof dat Intratuin dit voorjaar ook massaal lavendel heeft ingekocht want dat plantje wordt (bijna) iedere week aangeprezen. Dit soort items is niet waar het overgrote deel van tuinliefhebbers op zit te wachten. Bewaar dat nou maar voor andere RTL klusprogramma’s als het zo nodig moet. De meesten van ons tuinmensen moeten selecteren omdat we altijd tekort plek hebben voor alle planten die we in onze tuinen zouden willen hebben.
Het zou mooi zijn als ook kleinere tuinen aan bod gaan komen want de mooiste tuinen waren allemaal groot, groter, grootst. En dat terwijl er zo ontzettend veel mooie kleine (re) tuinen ook zijn.
En opnames graag in alle seizoenen en niet alleen in een paar voorjaarsmaanden. Ook dat doet geen recht aan tuinen. Eigenlijk moeten we hopen dat de publieke omroep de bal oppakt. Er is voor zoveel aandacht, waarom niet voor tuinkunst en cultuur? Zoveel mensen zijn daar mee bezig. Nederland levert internationale toppers die in eigen land nauwelijks bekend zijn.
Zeker nu het steeds belangrijker wordt dat de biodiversiteit weer toeneemt in ons land en tuinen voor veel dieren van belang zijn mag het best ook eens een plek krijgen op de Nederlandse publieke zenders. Mocht RTL of de publieke omroepen behoefte hebben aan een groenjournalist om mee te werken aan een programmaformat? Jullie mogen me altijd bellen, mailen of twitteren… @ellenvanderpeet
Een Nederlandse versie van BBC’s Gardeners’ World zou ik wel willen, gemaakt door mensen die van tuinen houden.
Hallo Ellen,
Ook ik heb “de mooiste tuinen” allemaal gezien en ik ben het helemaal eens met wat je hierover schrijft.
Er zijn natuurlijk veel mooie tuinen in Nederland en dit programma is alleen maar
een reclame filmpje. Jammer, dat er zo weinig over tuinen te zien is op de
Ned. tv.
Ik kijk ook naar Maartens moestuin en dat vind ik wel een leuk programma,heel iets anders en dat lekkere rustige, dat mag ik wel.
groet.
Hoi Brigit en Jobfre, dank voor jullie reacties. Maartens Moestuin is inderdaad een heel ander soort programma en veel beter gemaakt. Een Nederlandse versie van BBC’s Gardeners’ World moet toch mogelijk zijn bij de publieke omroepen. Het wordt echt tijd dat het er komt wat mij betreft.
Hallo Elen, Wat een leuk stuk. Ik moet bekennen dat ik het programma (nog) niet gezien heb. Voor een tuinprogramma waar -naast mooie planten – ook de geschiedenis van de tuinarchitectuur in Nederland langskomt, van de familie Zocher, Mien Ruys tot Piet Oudolf en Henk Gerritsen blijf ik graag een avondje binnen. Groet!
Kijk al 20 jaar naar Gardeners World en helaas, ook dat programma kan de lokroep van de commercie steeds minder weerstaan. Met veel (extra) uitzendingen rond de Royal Horticultural Society exhibitions, zoals onlangs in Birmingham waar elke belangrijke tuinbobo een paar minuten (dure) zendtijd krijgt, elke aflevering is een oproep om daar naar toe te gaan en veel planten te kopen.
Waar zijn de mooi gefilmde reportages bij gewone tuinliefhebbers gebleven?
Ook daar BN’ers, we gingen onlangs met de Engelse Journaallezeres naar de tuin van haar ouders, geeuw.
Kortom je ziet terecht een verwaarloosd terrein op onze tv. Maar zolang dat er niet js ga ik gewoon lekker ongegeneerd in andere tuinen kijken…
Kijk ook vaak naar gardeners world en heb me vaak afgevraagd waarom er niks op de ned.tv is!
Wij hebben ook prachtige tuinen, gelukkig kunnen we die wel in het echt zien maar toch…ben grote voorstander van een goed tuin programma zonder al te veel reclame!!
Beste iedereen
Goed initiatief!
Ik ben het deels met jullie eens.
dit verhaal heeft namelijk 2 kanten. Aan de eene kant is elke publiciteit aan ons vak een goed teken. Mensen krijgen meer zin in tuinieren en zullen na het zien van een rob verlinde enthousiaster worden en meer investeren in hun tuin. (Hopelijk aan echte schatten voor je tuin) Aan de andere kant word je inderdaad gek van het op de juiste manier draaien van het potje zodat er maar genoeg reclame overgebracht word. ook moet het heel duidelijk zijn waar dit allemaal gekocht word. Het zal nooit eens gaan over hoe krijg ik meer bijen in mijn tuin of hoe knap je je bestaande mooie tuin vol met verborgen schatten op. Ook brengen dit soort programma’s een heel fout beeld.
Ik heb het programma helaas niet gezien. Maar zal het zo te horen wel met jullie eens zijn dat het niveau weer niet zo hoog was.
Tegenwoordig is internet mijn bron van tuinseries. Gewoon lekker zonder reclame over iemand zijn schouder meekijken hoe hij zijn bonsai nagenoeg breekt. Dit is reeel je ziet hier jaarverslagen, fouten en het is vooral educatief!
men denkt tegenwoordig door deze programmas dat een tuin in een dagje aan te leggen is.
Dank voor al jullie reacties, hier en op facebook… Het is duidelijk, een echt tuinprogramma is heel erg welkom. Publieke omroepen: een gemiste kans.