Tuinfotografie: tips van Modeste
Mooie groenfoto’s maken, waarin de sfeer van bijvoorbeeld een tuin herkenbaar is… Het technische kunnen van mijn nieuwe camera onder de knie krijgen… Redenen om wat bij te leren en dus een dagje naar de Botanische tuinen van Utrecht te gaan om les te krijgen van Modeste Herwig, één van de bekendste tuinfotografen van Nederland.
Aan het einde van de dag trek ik zes conclusies:
1. het materiaal doet er toe, een macrolens voor sfeervolle detailfoto’s van een bloem en insect is erg handig in het groen, gezien de foto’s van mijn medecursisten. Maar ook een reflectiescherm of diffuser komt goed van pas, om ook de onderkant van een bloem in detail van kleur te voorzien.
2. het was een beetje te kort voor alle opdrachten; maar het is absoluut nuttig om op basis van opdrachten aan de slag te gaan. Je gaat anders kijken.
3. eerst kijken dan knippen, een thema of typische kenmerken helpen een selectie te maken van wat je gaat fotograferen. Loop eerst een rondje door de te fotograferen plek/tuin en besluit dan wat de mooiste plekken zijn en of je een thema kan ontdekken. En ga niet direct foto’s maken als je binnenkomt.
4. zorg voor spanning in een foto door het toepassen van de gulden snede (verhoudingen in het beeld) Iets precies in het midden van de foto plaatsen, is erg saai. (Maar dat wist ik al, en pas ik ook al lang toe.)
5. Je moet niet teveel op een foto willen. Wil je laten zien dat de rozen mooi groeien aan een hekwerk, laat dan niet teveel er om heen ook zien. Te veel groen is ook niet mooi…
6. fotografeer niet bij felle zon. Modeste heeft liever regen dan zonnig. Bij voorkeur vroeg op de dag of na 17.00 uur als de zon schijnt. Dan is het licht veel mooier.
Hier een serie van drie foto’s: eerst zonder zilver/wit reflectiescherm, de twee erna wel, de derde met meer blauwe lucht, geeft weer een ander effect.
Had ik nu ook maar even het kaartje gefotografeerd, dan wist ik nu nog welke plant dit is…
Koffietijd
Terug naar zaterdagochtend. De dag ervoor had ik het boekje van mijn camera bestudeerd, om de vooraf doorgegeven standen te vinden. Het statief van 1989 van zolder gehaald. Ja, wie wat bewaart, die heeft wat… Bepakt en bezakt op weg naar Utrecht. Een voor één druppelden de cursisten de ingang en tevens koffiehoek van de botanische tuinen binnen. Een groene oase tussen modern glas en jaren zestig beton aan de rand van Utrecht. Wat onwennig starten we de dag met koffie en een lekker stuk taart, elkaar een beetje bekijkend. Een binnenkomend bruidspaar, bruid in traditioneel wit en bruidegom in jacket, zorgt voor afleiding. Tijdens het voorstelrondje kom ik tot een leuke ontdekking: één van mijn twittercontacten is ook in de cursus. Ja, dan heb je toch het gevoel dat je elkaar een beetje kent.
Do’s en don’ts
We verhuizen naar een zaaltje in de kassen waar Modeste ons aan de hand van vele voorbeelden laat zien wat wel en wat niet goed is aan een tuinfoto. Prachtige foto’s van haar zelf maar ook bijvoorbeeld van Marijke Heuff passeren de revue. Ook geeft ze uitleg over camerastanden en attributen. Zij fotografeert alles met haar statief en een draadontspanner aan haar camera. Vooral voor close-ups is het belangrijk om de camera absoluut stil te houden om te voorkomen dat de foto bewogen is. Het is ook erg gewenst om te wachten tot er even geen wind is en de plant stil staat. Ja, tuinfotografie is ook veel geduld hebben. In mijn eigen tuin geen gemakkelijke opgave, altijd wel wat wind.
Dan gaan we aan de slag met de opdrachten. Modeste loopt langs om aanwijzigingen te geven en vragen te beantwoorden. De tijd vliegt voorbij. Aan het einde toch wat haastig foto’s maken om de opdrachten af te ronden. Het niet al te snel meewerkende statief inmiddels buiten dienst… Gelukkig heeft mijn camera ingebouwde stabilisatie, dat scheelt al weer.
Om 15.00 uur komen we bij elkaar om elkaars werk te bekijken. Heel leuk en leerzaam, met het commentaar van Modeste erbij. Om 16.30 uur zit het erop. Met mijn twittervriend wissel ik nog wat informatie uit en naar zijn borders in Geldrop ga ik zeker gauw kijken. Omdat het licht nu eigenlijk veel mooier is op deze zonnige dag en we tot 18.00 uur in de tuinen mogen blijven, ga ik nog snel wat foto’s maken en oefenen met het zojuist geleerde.
Nog meer tips:
– wil je bijvoorbeeld libellen fotograferen, doe dat ’s morgens vroeg dan zitten veel insecten stil omdat ze nog niet opgewarmd zijn om te kunnen vliegen;
– heb je twee bloemen op de voorgrond die scherp moeten worden, zorg dat deze parallel in beeld komen, dan worden ze beiden scherp, is vaak een kwestie van een paar pasjes;
– zet de instelling van je camera op landschap, dat geeft de volste kleuren zegt Modeste;
– maak duidelijke keuze’s, beter fraaie details van een border dan een hele border willen vangen in één foto;
– een hekje op de voorgrond geeft een mooie dieptewerk, zet het wel open, dat nodigt de kijker uit de foto in;
– zet een stoel een bank of een tafeltje op de gewenste plek, dat kan je foto beter maken.
– tot slot: besteed veel tijd aan het maken van de foto, de belichting, etc. Het is niet de bedoeling dat je uren besteedt aan nabewerken.
Op de website van Modeste zijn natuurlijk prachtige foto’s te zien. Zelf bewonder ik erg het werk van Gert Tabak, dat spreekt mij heel erg aan. Hij vertelde mij eens vooral met een telelens detailfoto’s te maken in plaats van met een macrolens.
Zo’n dagje leidt natuurlijk ook tot een wensenlijstje aan apparatuur en benodigdheden. Vooral een goede lens is een must. Mijn Pentax K50 kitlens stelt mij niet echt teleur. Al een grote verbetering ten opzichte van mijn oude toestel… Maar ja, er is natuurlijk veel beter te koop. Een troost. Bloemen zijn vanzelf al mooi. Met een beetje oefenen, volgen vast nog mooiere foto’s en een eigen stijl.
Volg me op facebook, meer foto’s uit Utrecht
Goede tips! Zo’n reflectiescherm wil ik ook hebben. Het verschil is heel goed te zien op je foto’s.
Hoi Brigit, inderdaad is het verschil goed te zien. En ze zijn niet duur en handig mee te nemen. Ook goed te gebruiken bij portretfotografie…