Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen of toch Delft? Opentuindagen komen eraan
Waar ga ik dit jaar heen? Waarschijnlijk Delft, daar ben ik nog niet geweest tijdens een opentuindag. Juni is bij uitstek een populaire maand om opentuindagen te organiseren. De rozen in bloei, een tuin vaak fris groen, snoeivormen net geknipt…
Het evenement ‘De verborgen tuinen van Rotterdam’ wordt al voor de 14e keer georganiseerd in het weekend van 14 en 15 juni. In datzelfde weekend kun je zaterdag 14 juni naar Stadstuinen Nijmegen en Delft. In A’dam gaan de grachtentuinen een week later maar liefst drie dagen open: vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 juni. Om met de laatste te beginnen: het gaat om ruim 25 tuinen van zowel particulieren als instellingen. En dat is natuurlijk nog niet alles, in juni is er nog veel meer te bezoeken overal in Nederland.
Mathenesserlaan
Opentuindagen bezoek betekent ontzettend veel leuke en gezellige mensen ontmoeten, die met liefde en enthousiasme hun tuin(en) laten zien. Aan de Mathenesserlaan maakten we het volgende mee: volgens de beschrijving gingen we er bij nummer x in om zo’n vijf tuinen verder weer de Mathenesserlaan te betreden. Dat maakte ons sowieso nieuwsgierig. Omdat we veel wilden zien die dag, stonden we exact om 10.00 uur voor de deur. Op dat nummer was nog niets van een opentuinbord te bekennen. Nogmaals checken op de beschrijving en ja, we moesten hier toch echt zijn. Moed verzameld en aanbellen dan maar…. De deur zwaait open en een naar schatting dertigjarige man in ochtendjas begroet ons, moeder en dochter, vrolijk met de woorden: “Hallo, zijn jullie er al, kom binnen, kom binnen…. ” In zijn ochtendjas op slippers en blote benen stapt hij de straat op met het bord wat de weg wijst naar de tuinen. We gaan naar binnen en voor ons uit loopt hij door een imponerende lange statige hal, die eindigt met de deur naar de tuin.
Na de uitleg hoe het in elkaar zit: “alle vijf tuinen hebben doorgangen naar elkaar gemaakt in het achterste deel van de lange stadstuinen”, exuseert hij zich om snel aan te gaan kleden. Het was echt een bijzonder gezamenlijk initiatief.. Om te voorkomen dat alle tuinen lang en smal en opgesloten door schuttingen en muren zouden ogen, waren er natuurlijk doorgangen en paden aangelegd in de tweede helft van de tuinen om zo het gevoel van heel veel meer tuin te krijgen, ieder in een eigen stijl. En het werkte, het beoogde effect was er, omdat je niet goed ziet waar de ene tuin eindigt en de volgende begint, oogt het heel ruimtelijk. Een voorbeeld voor andere stadstuinen!
Verschillen tussen Amsterdam, Nijmegen en Rotterdam
Het grote verschil tussen Rotterdam en Amsterdam is, dat het in Amsterdam gaat om tuinen langs de grachten relatief dicht bij elkaar, terwijl in Rotterdam er meer dan 90 tuinen in de gehele stad in allerlei soorten wijken geopend zijn. Ook in Rotterdam’s nieuwste wijk Nesselande bijvoorbeeld. In Nijmegen zit het er een beetje tussen in. Stadstuinen, maar ook tuinen in een buitenwijk, landelijker gelegen. Alledrie de moeite waard. Hoe het in Delft is, moet ik nog gaan ervaren. Het gaat in ieder geval om 23 tuinen in de binnenstad.
Rotterdam
Twee keer ben ik in Rotterdam geweest. Vanwege het grote aantal tuinen dat mee doet en de spreiding door de stad is het slim om vooraf een keuze en een plannetje te maken. De organisatie leverde vorig jaar een drietal routes aan, maar je kunt natuurlijk altijd je eigen route samenstellen. De variatie en de diversiteit aan tuinen is enorm. Zo herinner ik me een zeer intieme, wat klassieke tuin in grote rust waar aan de voorkant van het huis de tram je oren test. Onvoorstelbaar. Een heel klein tuintje waar de buxusvormen minitieus zijn bijgeknipt, maar ook een grote tuin met geweldige bloemenborders, die onzichtbaar gesteund, heel erg mooi stonden te zijn. De eigenaresse van de tuin bleek er bijna een dagtaak aan te hebben om al die kwetsbare planten tijdig van steunmateriaal te voorzien. Van deftige tuinen in het chique Kralingen tot aan natuurlijke tuinen in Crooswijk, er is van alles te zien en te beleven. In de oude binnenstad komen allerlei kleine tuintjes samen in een gezamenlijk stuk, waar notebene een aantal kippen en een haan de buurt onveilig maken. Gewapend met een knoflookplantje verlieten we deze tuin na een leuk gesprek met één van de eigenaren. Echt geweldig allemaal.
Amsterdam
In Amsterdam draait het allemaal om de grachtentuinen. De tuinen lijken daarom wat meer op elkaar. Ze zijn vaak deftig. Nadruk ligt ook op de historie van tuinen en het belang ervan voor de stad. Dat maakt het ook wel weer heel bijzonder. En weet je wat zo leuk is, stiekem kun je ook van alles van de huizen waar je doorheen loopt bekijken… Zoals die geweldige gang in R’dam en de bijzondere oude keukens in grachtenpanden, waar je anders nooit komt. Dat is een bonus op zulke dagen. Dus als je niet voor de tuinen wil gaan, kan dat ook een afweging zijn: lekker binnengluren, dat doen we immers ook graag. Je bent natuurlijk ook in een stad, dus een terrasje of winkeltje meepikken kan ook. Overigens bieden de meeste tuinen tijdens de opentuindagen een versnapering aan. Lekker genieten op een terrasje in zo’n tuin is ook helemaal top!
Ook in Amsterdam, maar dan een week later: opentuindag in de wijk De Pijp. Lijkt mij ook erg leuk, verrassende stadstuintjes, van heel klein tot een bostuin. Die gaat in mijn agenda. Dat zal heel anders zijn, dan die aan de grachten…. Kan je niemand vinden om je te vergezellen? Ik ga weleens alleen op stap en dat is echt geen probleem. Je raakt met de andere bezoekers heel snel in gesprek, eenzaam hoef je je niet te voelen. In Amsterdam en een keer in Rotterdam was ik met vriendinnen. Gezellig tuinen kijken, wijntje drinken en bijpraten. In R’dam huurden we fietsen, dat ging heel goed. Vanaf het station de stad in. Reserveren kan handig zijn.
Voor informatie over Rotterdam:
Voor informatie over Amsterdam grachten:
Voor informatie over Amsterdam De Pijp
Voor informatie over Nijmegen:
Voor informatie over Delft:
Entree is doorgaans geregeld via een passepartout. Voor een gering bedrag mag je net zoveel tuinen kijken als je wilt. Soms gaat de opbrengst nog naar een goed doel ook.
Voor meer tips, informatie en foto’s ga naar de facebookpagina van groenjournalistiek.
Zelf een bijzondere tuin of project waarover een interessant blogbericht te schrijven valt, stuur me een uitnodiging via email via de contactpagina van dit blog.
Bedankt voor de tips. Het aanbod in Rotterdam spreekt me het meeste aan, maar de stad heeft bij mij sowieso een streepje voor. Ben benieuwd naar je verslag achteraf!
Leuk verslag!