Een gifvrije tuin en akker, mei(n)zorgen
“Pa, je gebruikt te veel gif.” Mijn opa had een volkstuin. Daar kwam, zoals van veel volkstuinen, te veel groente af om zelf allemaal op te kunnen eten. Hij deelde dan ook rijkelijk uit. Misschien ben ik daarom nog geen fanatieke moestuinier, want als kind was ik nou niet bepaald een fan van al die tuin-, snijbonen, spruitjes en bietjes. In een soort koffiemolen werden snijbonen gesneden voor ze in de pan verdwenen. Dat ding hoefde voor mij niet op tafel te verschijnen.
Mijn opa’s tuin was vlak bij het opslagterrein van mijn vader. Zo kwam het dat hij wel eens langs ging en het gifspuitgedrag van mijn opa kon waarnemen. “Ik ben toch al oud”, was het antwoord. “Maar je kleinkinderen niet, die eten het ook”, antwoordde mijn vader. Ergens uit een laatje in mijn hoofd, kwam deze herinnering terug de afgelopen week nadat ik me heb verdiept in het gebruik van gif in de landbouw.
Dag Coco
Aanleiding is de verschrikkelijke dood van één van twee mijn cavia’s, die tegelijkertijd hartstikke ziek werden. Met zoon en de twee zieke cavia’s in een kartonnen doosje, dekentje erover, met spoed naar de dierenarts ’s avonds tegen spoedtarief. De dierenarts vraagt na een blik op de beestjes direct of ze met landbouwgif in aanraking zijn gekomen. Onze tuin grenst aan akkerland en daar staan nu aardappels op. Na wekenlang afgedekt te zijn geweest voor vorst, was het doek er net af. Ja, dat kon dus, dat er gespoten is. Het langsrijden van de trekker met de bestrijdingsmiddelen hadden we de afgelopen jaren wel eens meegemaakt. En je ziet het met lede ogen aan. De geur verraadt dat het geen goed spul kan zijn. Aardappels worden flink bespoten.
De diarree, de heftigheid van het verloop ervan: alles wijst op pesticide volgens de dierenarts, een bacteriële oorzaak sluit hij uit. Het was mooi weer, veel wind en onze kant op, de cavia’s hebben buiten gezeten. Volgens de dierenarts worden cavia’s gebruikt om te testen hoeveel gif er gebruikt kan worden zonder dat het voor de mens direct schadelijk is. Cavia’s zijn er gevoelig voor. Kijken hoe snel ze bezwijken… Ik weet niet of het waar is, maar hij zal dat toch niet zomaar zeggen.
Gif
De cavia’s kregen een infuus om snel het verloren vocht aan te vullen en het gif te verdunnen. Thuis stierf Coco, de oudste, desondanks 30 minuten later. Het laatste kwartier had ze verschrikkelijke krampen terwijl haar buikje al helemaal leeg was. In vier uur tijd, van gewoon gedrag naar dood. De ander is nog 24 uur bezig geweest er bovenop te komen. Gelukkig hadden mijn konijnen niet los gelopen en gras gegeten. Anders had ik misschien wel met vier zieke dieren bij de dokter gezeten.
Een week later bevestigde de boer inderdaad de aardappels de middag voor hun dood bespoten te hebben en ook was er vlak daarvoor gespoten langs het akkerland tegen onkruid. Een zware vorm van roundup zullen we maar zeggen. En ik had ze wat gras gegeven uit het achterste stuk van de tuin dat tussen de framboosstruiken stond. Zat daar gif op? Het bizarre is dat je eigen tuin opeens een verradelijk terrein lijkt te zijn, in plaats van een veilige haven.
Veilig moestuinieren
Het maakt me bezorgd en boos. Zelf gebruik ik helemaal niets. Omdat ik rondlopende dieren heb en ook het dierenleven in de tuin niet wil schaden, wied ik met de hand, wordt de bestrating met water gereinigd en mogen de luizen blijven leven. En dan gebeurt er dit. Achter in de tuin was ik een paar weken geleden begonnen aan het bouwen van een moestuinbak. Maar is dat wel veilig zo dicht bij het hek? En hoe zit dat met al die andere enthousiaste moestuiniers? Als je moesbuurman wel gif gebruikt, als jouw tuintje langs een akkerland of tuinder ligt die pesticide gebruikt of een grasrand van de gemeente die roundup gebruikt? Hoe is de controle op het gebruik van bestrijdingsmiddelen? Gebruiken ze alleen wat is toegestaan en wat is eigenlijk toegestaan? Ik schrok behoorlijk van alle informatie die op internet te vinden is. Het is erger dan ik al wist.
Raadsels
Aardappels worden flink bespoten, paprika’s uit de supermarkt zouden gifbommen zijn. Alles uit Israël moet je niet eten, lees ik. Want wat het allemaal in je lichaam doet, dat is ook niet duidelijk. Al die kleine beetjes zouden zich kunnen ophopen in je lijf en cellen laten ontsporen. Ons hele voedselsysteem lijkt verziekt. Waarom is Nederland het tweede voedselexporteerderende land van de wereld, terwijl het ook het dichtsbevolkte land van Europa is? Logisch dat het zo efficiënt mogelijk moet en die gestapelde stallen gebouwd worden. En dan hebben we het nog niet over de gevolgen voor het grondwater en de teruglopende biodiversiteit. En de gevolgen daar weer van voor o.a. de bijen. Is het onze eigen schuld? Hebben we gevraagd om perfecte groente en fruit zonder smetje… krijgen we wat we willen? Het zijn allemaal raadsels voor me.
Europa gifvrij graag, als het effe kan…
Op twitter gaan foto’s voorbij van koeien die op geel gespoten weilanden staan. Na drie keer 24 uur is het officieel weer veilig. Iemand twittert over de gifspuit, die vlak langs een moestuincomplex ter hand wordt genomen. Een ander windt zich op over de roundupspuitende buurman tegen haar moestuin aan en deels in haar tuin. Geen vrolijke berichten. In Frankrijk wordt een wijnboer veroordeeld omdat hij geen gif wil gebruiken. De boer heeft beloofd te bellen of mailen als hij weer rijdt en heeft dat ook gedaan. De cavia’s blijven dan veilig binnen. De konijnen in hun ren.
En mijn stem straks voor Europa? Ik houd eigenlijk niet van one issuepartijen, maar toch, nu overweeg ik een proteststem op De Partij voor de Dieren. Ze zetten zich in voor een gifvrije en diervriendelijke landbouw. Wat mij betreft moet het anders, gezonder en gifvrij. Gisteravond in de uitzending van Radar werd duidelijk dat slechts 3% van alle landbouw nu biologisch is en dat de producten daarop last hebben van ‘besmetting’ met gif als er aangrenzende akkers bespoten worden en via het grondwater.
Ik heb de biologische boerderijwinkel in mijn dorp gevonden en o.a. aardappels gekocht daar. Ik zoek in mijn supermarkt naar de biologische producten. Maar zou het niet andersom moeten zijn? Supermarkten vol met gifvrij voedsel. Wie liever perfect smetteloos, bespoten voedsel eet, moet op zoek naar een winkel?
Reageren? Graag, hier of op facebook.
Bron: http://www.nieuws.nl/algemeen/20140129/Omwonenden-te-weinig-beschermd-tegen-landbouwgif
‘Omwonenden te weinig beschermd tegen landbouwgif’
Omwonenden van landbouwpercelen worden te weinig beschermd tegen het landbouwgif dat daar wordt gebruikt. Daarom moeten maatregelen worden genomen om hen beter te beschermen.
Ook is meer onderzoek nodig naar de mate waarin omwonenden aan gewasbeschermingsmiddelen worden blootgesteld, schrijft de Gezondheidsraad in een woensdag uitgebracht advies aan staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) en staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA).
RIP cavia, als zelfs je eigen tuin niet meer veilig is… Interessant stuk!
Inmiddels contact gehad met gemeente… Grond wordt gehuurd van gemeente, ga in actie voor grotere afstand (bredere rand) groente aanplant vanaf tuinen. Wordt vervolgd.