Tuinidee 2014 Den Bosch, veel ideeën, mooie verhalen
Op naar Den Bosch. Als ik de Brabanthallen nader, krijg ik niet bepaald een groengevoel. Den Bosch is een leuke stad, maar de hallen liggen op een bedrijventerrein. Binnen merk je daar natuurlijk niets meer van. Al gauw is mij duidelijk dat alles wat met tuinen te maken kan hebben, aanwezig is. Zelfs een wol stand, lekkere dekens voor op een buitenstoel en schapenwollen sloflaarzen. Het wordt me duidelijk: de beurs gaat over de tuin als buitenruimte en de inrichting daarvan en niet alleen over het tuinieren… Dus ook whirlpools, zwembadbouwers, barbecues, etc. De bezoekers zijn dan ook van alle soorten en maten, jong en oud. Gelukkig is er op het gebied van tuinieren ook van alles te beleven van tuinontwerp, planten en bollen tot moes tuinieren.
Velt en Natuurmonumenten
Ik raak allereerst aan de praat met een medewerker van Velt, een vereniging voor ecologisch tuinieren met ruim 20.000 Belgische leden en een groeiend aantal leden in Nederland (nu zo’n 1800). Ik spreek af om contact op te nemen met hun hoofdredacteur om voor het blad Seizoenen te gaan schrijven. Dat lijkt mij een mooie uitdaging. Dan raak ik in gesprek met een jongeman van natuurmonumenten. Hij wil me natuurlijk graag lid maken. Maar hij vertelt me vooral over OER. Een project van Natuurmonumenten om kinderen en hun ouders de natuur in te lokken. Kinderen tot 12 jaar krijgen gratis zoekkaarten op gestuurd. Aanmelden dus als je kinderen van die leeftijd hebt. Kijk op de website www.natuurmonumenten.nl
Op de achtergrond van deze leuke oorwurmschuilplaatsen een poster over een Shiitakekwekerij. Ter plekke zijn er kleine boomstammetjes te koop waarop die Shiitakes moeten gaan groeien.
Natuurlijk genoeg stands waar je advies kan krijgen over je eigen tuin. Heel hip of traditioneel.
In gesprek met Lodewijk Hoekstra van Eigen Huis en Tuin RTL4
Ik ben vooral geïnteresseerd in de duurzame hal en het verhaal van Lodewijk Hoekstra, tuinman bij RTL programma Eigen Huis en Tuin en ondertekenaar van de Green deal met Sharon Dijksma, staatssecretaris van Economische Zaken mei 2013. Samen met Nico Wissing strijdt hij voor de komst van een duurzaam label voor tuinproducten, hoveniers en leveranciers. Dat gaat verder dan een tuin met biodiversiteit en diervriendelijke inrichting.
“Consumenten”, aldus Lodewijk “moeten kunnen kiezen voor alternatieven in de tuin die wel het predicaat duurzaam hebben. Daar is behoefte aan.” Dat laatste denk ik ook. De subsidie, Green Label en de Green deal voor de buitenruimte integreren me en ik ga zeker verder met research te doen over dit onderwerp. Ik spreek nog meer betrokkenen zoals de Vlinderstichting.
De subsidie mede bedoelt om Nederlanders te overtuigen op een groenere manier hun tuinen in te gaan richten, staat haaks op het gemeentelijke overheidsbeleid. Zij verwijderen uit geldgebrek steeds meer struiken en rozen uit plantsoenen en vervangen deze voor gras. Wel groen, maar niet goed voor vogels en insecten. Een verarming van de biodiversiteit dus vooral ook in de stad waar het al niet zo groen is. Ik kom er later dit jaar op terug. In de hallen valt mij op dat tijdens Tuinidee de exclusieve , toch vooral strakke tuinen en de diervriendelijke, inclusieve, duurzame tuinen nog twee stromingen zijn, die mijlenver van elkaar verwijderd lijken te zijn.
De Buurjongens
Erg sympathiek zijn de Buurjongens met hun diervriendelijke schuttingen. Ik hoop van ganser harte dat zij een groot publiek gaan aanspreken. Want als je maar een smalle kleine tuin hebt, is een haag die toch al gauw een halve meter of meer in beslag neemt toch een probleem. Wat een slimme gedachte is dat zij consumenten niet persé willen overtuigen met de waarde voor dieren van dit product, maar vooral willen verleiden met een mooie schutting. Een diervriendelijke tuin kan zo gecombineerd worden met toch ook een nette tuin en een tevreden klant. De schuttingen worden ook nog eens gemaakt in een sociale werkplaats.
Duurzaam tuinieren: prijsuitreiking
’s Middags worden prijzen uitgereikt aan drie duurzame tuinen aangelegd door hoveniers. Alle winnaars lijken te behoren tot de Wilde Weelde Wereld vereniging. Ook zijn er prijzen voor de meest duurzame hoveniers in Nederland. En natuurlijk mag Lodewijk Hoekstra de prijzen overhandigen.
Ik had ook nog leuke gesprekken met Mickey en Hugo over aquascaping, daar komt een nieuw bericht over. Verder een mooi project met oude ramen en deuren, ook daar een apart blogbericht binnenkort.
Natuurlijk ga ik niet naar huis zonder aankopen voor mijn eigen tuin. Onder andere Abessijnse gladiolen. Ruiken zo lekker op een zwoele zomeravond en zaad van Latyrus, ook al lekkere ruikers.
Wil je reageren op dit bericht, scroll dan verder naar beneden… Vind het leuk om te horen wat je van dit bericht vindt.