Monet: tuinen als een schilderij
Als je aan Monet denkt, komen woorden als impressionisme, kunstenaar, Parijs, Fransman, waterlelies, in je op. Maar tuinman? Claude Monet liet de wereld na zijn dood in 1926 niet alleen schilderijen na, maar ook een prachtige tuin. De tuinen zijn in volle glorie hersteld en de topattractie in Giverny maar 75 km ten westen van Parijs. Extra leuk is dat je ook z’n huis en atelier kan bekijken. Een uur of vijf rijden en je bent er vanuit Nederland.
Ideale vakantiebestemming of in combi met een stedentrip Parijs
Een bezoek aan deze tuinen stond al een tijdje op mijn tuinenwenslijstje. En gelukkig, het weer werkt mee en in augustus plannen we een week voor een bezoek aan Frankrijk. Het plan is om via Giverny naar Normandië te reizen, daar willen we de D-day stranden gaan bekijken. Een ideale vakantiebestemming dus: tuinen, oude karakteristieke dorpjes, Tweede Wereldoorlog musea, strand én genieten van de verfijnde Franse keuken. Volop vis en mosselen bijvoorbeeld. En wat ook prettig is; vlak voor vertrek het weer checken en dan alsnog lastminute leuke hotelletjes kunnen boeken. Manlief verheugt zich op WO II bunkers en ik op Monet.
Tuinieren met de Franse slag
De tuin bestaat uit twee stukken: een heel groot stuk met heel veel bloemen en planten verdeeld in lange plantvakken. Eigenlijk zoals mijn opa en oma het ook altijd deden: lange plantvakken met bloemen op kleur, paden ertussen, zodat je heel veel kan plukken. Niet echt een tuin zoals je in Engeland ziet, met gras, vormsnoei en uitgekiende borders, maar wel ideaal voor bijen en vlinders zoveel verschillende bloemen.
Als een kleurig palet
Dit gedeelte is direct al overweldigend mooi. Een geuren- en kleurenexplosie. Heel veel dahlia’s, zomerbloemen en vaste planten, wild gecombineerd op kleur. Het huis is bedolven onder de klimplanten . Van binnen is het ook de moeite waard. Vooral het atelier. Daar hangen replica’s tegen de muren zoals het ooit was, geen plekje onbedekt. Foto’s maken is helaas niet toegestaan, dus ik kan het niet laten zien. Goede reden om zelf te gaan kijken dus. Apart is dat Monet zelf dus heel erg van Japanse schilderijen heeft gehouden. Die hangen overal in zijn woonhuis en niet zijn eigen schilderijen. Dat verklaart misschien ook wel de aanleg van de Japanse tuin.
De Japanse tuin
Je moet een bruggetje onder een redelijk drukke weg door om in het tweede tuingedeelte te komen. De Japanse tuin met de vijvers én de wereldberoemde waterlelies. Een beetje bevreesd kom ik uit het tunneltje. Geen idee wat te verwachten en toch een beetje bang voor een teleurstelling. Misschien toch een klein vijvertje met wat waterlelies die Monet heeft opgeblazen voor zijn schilderij? De eerste aanblik is direct een verlossing van die gedachte. Het is prachtig! Een hele grote aaneenschakeling van vijvers, er zit een stroomsysteem in om het water helder te houden en er hangt een intieme sfeer. Helaas, moet je de tuin in augustus natuurlijk met heel veel andere bezoekers delen, maar echt storend is dat niet.
Iedereen ervaart de serene rust die de tuin uitstraalt. Je kan lekker rondwandelen en dan doemt het wereldberoemde bruggetje op. Klik Klik Klik… doen de aanwezige camera’s. Iedereen wil er even op staan en natuurlijk gefotografeerd, ik ook. Als je besluit zelf te gaan kijken. Lees dan zeker nog even de onderstaande tips. Goed te combineren dus met een bezoek aan Parijs of aan Normandië en/of Bretagne.
Lees deze tips voor je gaat:
Reserveer je kaartjes vooraf online, anders sta je echt in de rij tijdens het hoogseizoen. Het is even puzzelen, want die Fransen werken niet echt mee met hun site, maar het lukt.
http://giverny.org/gardens/fcm/visitgb.htm
Excursies te boeken vanuit Parijs, maar dat is prijzig.
Boek een hotel of B&B in de buurt zodat je ’s morgens vroeg er al kan zijn. Minder druk, het licht in de tuinen is mooier en je kunt gemakkelijker parkeren. Neem ook nog even de tijd voor Giverny, is erg leuk.
Ook in april /mei is de tuin heel mooi vanwege de overvloed aan bollen. In de tuin staan heel veel tulpen. Wel kun je dan te vroeg zijn voor de waterlelies. Die bloeien doorgaans pas vanaf juni.
Wij sliepen in een hele romantische bed and breakfast met tuin. De muren waren wel wat dun. Typisch Frans, maar toch wel heel erg leuk en vlak bij de tuinen. Op de website waar je de kaartjes kan bestellen, kun je dit soort leuke overnachtingadresjes vinden. Via booking.com of tripadvisor lukt dat ook gemakkelijk.
Openingstijden, dagelijks:
Van 1 april tot 1 november 2014
Van 9.30 tot 18.00 uur.
Laatste mogelijk om binnen te gaan: 17.30 uur.
Wil je reageren? scroll door naar beneden…